Articol de blog

7 elemente de Web Design esențiale pentru un site

Autor:

Thecon

Data:

16 decembrie 2021

Chiar dacă structura și aspectul general al unui website diferă de la afacere la […]

Elemente de web design

Chiar dacă structura și aspectul general al unui website diferă de la afacere la afacere, există o serie de elemente de web design esențiale, pe care fiecare web designer le are în vedere. Fie că este vorba de funcționalitățile de căutare, de imaginile clare sau de fonturile utilizate în website, aceste elemente comune sunt extrem de importante pentru un user experience de calitate. Tocmai, pentru că aceste elemente sunt indispensabile unui website de succes, ne propunem să-ți oferim o listă, care să-ți fie de folos. 

 

1. Navigare simplă și intuitivă

Creativitatea și inovația sunt aspecte cruciale atunci când vorbim de crearea unui website, însă navigarea trebuie menținută în parametri simpli. Elementele extreme de creativitate, cum ar fi icon-uri în formă de pizza (dacă ai o pizzerie, de exemplu) pot îngreuna navigarea clienților pe website. Ce înseamnă asta pe termen lung? Utilizatorii vor renunța să intre pe site-ul tău, deoarece nu înțeleg cum să navigheze pe el. 

De aceea, este important ca elemente de navigare să fie clare, ușor de observat și pe înțelesul tuturor. Nu uita că elementele de navigare servesc, pur și simplu, pentru a-ți îndruma utilizatorii către anumite pagini din site, cât mai rapid posibil.

 

2. Funcția de căutare (Search)

Bara de search element de design

Ți s-a întâmplat vreodată să intri pe un website și să dorești să cauți un produs, însă bara de căutare să fie…”invizibilă”?  Ei bine, aici intervine importanța acestui element. Pentru a fi ușor de găsit și utilizat, bara de căutare trebuie să fie poziționată în partea de sus a site-ului.  O casetă de mărime medie și marcată de acel simbol sub formă de lupă sunt suficiente pentru a eficientiza procesul de căutare pe un site. De asemenea, asigură-te că acea casetă de căutare este suficient de mare pentru a introduce un număr mediu de termeni.

Bonus – Colțul din dreapta sus este considerată cea mai populară zonă a website-urilor, așa că poți plasa caseta de căutare chiar acolo.

3. Butoanele de Call-To-Action

Scopul butoanelor este de a direcționa utilizatorii către o anumită pagină sau acțiune, fapt ce le face extrem de importante. De aceea, acestea trebuie să fie ușor de recunoscut și accesat. Din punct de vedere al design-ului, este ideal ca fiecare afacere să își creeze propriul set de butoane, care să aibă: aceeași formă, font, culoare și efecte de design, indiferent de scopul sau locația lor. Pentru a crea un design unitar, definitoriu pentru brand, poți recurge la un kit de design. Bazat pe acesta, poți crea un set consistent de elemente de web design. 

 

4. Imagini calitative 

Zicala “O imagine valorează cât o mie de cuvinte” încă este de actualitate și este valabilă chiar și în cazul website-urilor. Imaginile sau ilustrațiile creative, originale și de o calitate superioară sunt extrem de apreciate de utilizatori, oferind un user experience inedit.

Surprinde-ți utilizatorii cu un mix între imagini statice, dinamice și videouri, astfel încât să rămâi pentru mult timp în memoria lor. Cu imaginile potrivite poți pune în valoare produsele/serviciile oferite de companie, dar și întregul concept care stă la baza brandului.

Pentru a oferi o doză de originalitate, apelează la un fotograf sau la un grafician care să-ți creeze propriile materiale vizuale. Utilizatorii vor observa diferența dintre o fotografie originală și o imagine de stoc.

 

5. Paleta de culori

Culori element de design

Unul dintre principalele elemente de web design este paleta de culori folosită. Aceasta reprezintă combinația de culori generală utilizată pe întreg site-ul. În funcție de domeniul în care activează o afacere, sunt alese o serie de culori specifice și ilustrative. Câteva exemple de simbolistică a culorilor sunt: albastru pentru încredere, galben pentru produse din zona gourmet, alb pentru puritate și liniște, etc. La nivel subliminal, paleta de culori aleasă are un puternic impact asupra percepției utilizatorului. Acesta va percepe website-ul diferit, fapt ce va ajuta la consolidarea unei imagini de brand puternice și la generarea de vânzări. 

 

6. Spațiul alb din site

Spațiul alb este o abordare care se încadrează în designul minimalist și este apreciată pe scară largă. Spațiul alb înseamnă a pune foarte puțin conținut și a lăsa mult spațiu pe pagină. O astfel de abordare necesită conținut de dimensiune mai mare și este mai potrivită pentru pagina de pornire. Avantajul utilizării acestui tip de design este că utilizatorul va putea parcurge cu ușurință conținutul de pe website, informațiile fiind scurte și concentrate. Totodată, acest tip de design este extrem de eficient pentru a crește satisfacția utilizatorilor și a fluidiza user experience-ul.

 

7. Elemente de web design – Videouri scurte

Includerea videoclipurilor scurte în structura website-urilor a devenit mai degrabă o necesitate decât o opțiune. Videourile sunt o modalitate excelentă de a implica utilizatorii în mod direct și de a-i menține cât mai mult timp pe pagina site-ului. 

Câteva tipuri de videouri ideale pentru paginile unui website sunt: 

  • Videourile introductive – prezentarea brandului, a mediului de lucru sau a angajaților
  • Videourile de prezentare a produselor/serviciilor 

Astfel de videouri sunt o adevărată unealtă de generare a conversiilor, deoarece sunt mult mai atractive și mai captivante pentru utilizatori. Totodată, videoclipurile care includ produsele ajută la consolidarea încrederii utilizatorului în brand, încrederea fiind un factor cheie în fidelizarea clienților

 

Concluzii

Un website, fie el de prezentare, fie un shop online, este cea mai de preț unealtă pe care o ai la îndemână pentru a-ți promova afacerea și a o propulsa pe culmile succesului. Chiar dacă, un business înseamnă mai mult decât un site bine realizat, de cele mai multe ori prima impresie face diferența (sau mai bine zis prima accesare a site-ului). Construiește un website captivant și foarte bine optimizat, decorează-l cu acele elemente de web design care îți aduc plus valoare, și începe să te bucuri de succes. 

P.S. Dacă ai nevoie de o mână de ajutor specializat în ale web design-ului, nu ezita să ne contactezi aici.

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

8 octombrie 2021

10 tool-uri utile pentru un web design ca la carte

Știm cu toții că pe lângă doza generoasă de creativitate și nelipsitele skilluri tehnice, […]

Citește articolul

14 decembrie 2018

Marketing online: Aceeași pălărie pentru toate Măriile?

De la “piropopircăniță” la “schimonoseli”, limba română-i un izvor nesecat de creativitate. Tot această […]

Citește articolul

11 noiembrie 2021

Rutina unui web developer înainte de o campanie de Black Friday

Te-ai întrebat vreodată cum arată seara unui web developer înainte de o campanie de […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.