Articol de blog

Care e tipul de web design potrivit pentru site-ul tău?

Autor:

Thecon

Data:

12 aprilie 2022

Prezența online va deveni în scurt timp mai importantă decât prezența fizică din showroom-uri […]

Prezența online va deveni în scurt timp mai importantă decât prezența fizică din showroom-uri sau magazine de stradă. Asta se întâmplă pentru că avem din ce în ce mai multe așteptări de la afacerile din jurul nostru. Ne dorim viteză, eficiență și vrem ca produsele/serviciile pe care le plătim să ajungă la noi cât mai repede și cât mai bine. 

Toate acestea se rezumă la un website, iar când vorbim de website, vorbim implicit despre web design. Sigur ai auzit de acest serviciu, dar probabil nu știai cât de complex și ușor este să alegi un tip de web design greșit pentru website-ul tău. Dar suntem aici să deslușim și acest mister.

Așadar, iată tot ce trebuie să știi despre web design.

Ce înseamnă web design?

Procesul de web design este acțiunea prin care se dezvoltă un website pentru a fi găzduit pe internet și folosit pentru prezentarea sau vânzarea de servicii/produse. Conceptul de web design este relativ diferit față de tot ceea ce înseamnă developing.

Web design-ul se concentrează pe user experience, pe modul în care interacționezi cu un website și modul în care te poți folosi de funcțiile pe care ți le pune la dispoziție. Aspectul website-ului este tot un factor care este cuprins în web design.

tipuri de web design

Tipuri de web design

Un web design destinat unui magazin online nu va putea fi aplicat unui serviciu de delivery pentru produse de bebeluși. Exemplul este puțin dus la extrem, dar este important să alegi un web design exact așa cum ai ales și o strategie de promovare, adică personalizat și făcut pentru afacerea ta.

 • Web design Single Page

Un design single page este probabil cel mai minimalist design din această listă. Obiectivul acestuia este să cuprindă toate informațiile importante într-o singură pagină web.

Avantajul este că nu există nicio barieră din punct de vedere al lungimii acestuia. De obicei, un designer bun poate lucra împreună cu echipa de marketing pentru a transforma single page-ul într-un landing page eficient. Iar cu o grafică unică, un astfel de website chiar aduce leads.

 • Static Web Design

Un website static nu este chiar cel mai potrivit pentru o companie care are nevoie să vândă prin intermediul acestuia. Acesta este, de regulă, realizat în HTML sau CSS și nu implică aproape niciun proces de interacțiune cu utilizatorul. De obicei, design-ul static este folosit pentru:

 • prezentarea generală a informațiilor
 • pentru organizarea unui număr mai mare de pagini
 • Website Dynamic

La capătul opus se află design-ul dynamic. Dacă în cazul celui static nu aveai interacțiune cu vizitatorii și nu te așteptai să generezi vânzări prin intermediul platformei, când vorbim despre un web design dynamic, lucrurile stau exact invers.

Designul dynamic are ca scop interacțiunea cu fiecare utilizator pentru a crea un user experience special și unic. De obicei, când avem nevoie să creștem imaginea brandului nostru sau să rulăm campanii de branding, ar trebui să ne folosim de design dynamic. De exemplu, un astfel de design este potrivit unei companii de dezvoltare software care vrea să inspire ideea de inovație.

 • Responsive Design

Este probabil design-ul care este cel mai folosit sau cel mai cerut de peste 10 ani. Asta pentru că el este responsabil pentru crearea de compatibilitate între dispozitivele cu care putem accesa un website. Dacă vei accesa un astfel de website de pe laptop, tabletă sau telefon, iar website-ul funcționează excelent și are interfață diferită pentru fiecare dispozitiv, acesta a fost conceput având un design responsive la bază.

 • Design Fix

Spre deosebire de un design responsive sau liquid, despre care vom vorbi imediat, un design fix este programat astfel încât să nu își modifice niciodată dimensiunile. Indiferent de dispozitiv sau de rezoluția ecranului de pe care este accesat, designul fix va rămâne exact la fel, cu aceleași dimensiuni.

 • Design Liquid

Dacă în cazul unui design responsive, pentru fiecare device vom avea o interfață ușor diferită, unde informațiile pot fi mai multe sau mai puține în funcție de caz, la designul liquid, programatorul va programa astfel încât dimensiunea paginilor să se schimbe pentru fiecare device, dar fără să se piardă informații. Un text de 5.000 de cuvinte trebuie să apară în totalitate, chiar dacă utilizatorul folosește un laptop sau un telefon pentru a accesa website-ul.

web design concept

Pentru ce afaceri și tipuri de platforme sunt potrivite aceste tipuri de design?

 • Platforme educaționale

Platformele educaționale trebuie mereu să fie clare și concise. Mereu ar trebui să începi paginile cu headline-uri mari și clare care să spună în câteva cuvinte exact ce interesează utilizatorul. O platformă educațională vinde servicii, deci este obligatoriu să ai call to actions precise și un mod intuitiv dar simplu de navigare printre toate serviciile pe care le oferi.

Dacă afacerea ta este o grădiniță sau o școală, este cu atât mai mult necesar să ai și un tur virtual al acesteia în website. Te poți folosi de un design Static, deoarece majoritatea vânzărilor unui program educațional sau al unui curs au loc prin telefon. Dar este important să ai și o secțiune cu formular de înscriere.

 • Platforme pentru restaurante

Designul unui website pentru o afacere sau servicii culinare trebuie să fie foarte eficient, să atragă privirea și să determine utilizatorul să efectueze cât mai repede o comandă. Astfel, vei avea nevoie de imagini mari, servicii excepționale de foto-video și evident, un meniu intuitiv. Secțiunea de contact este și ea foarte importantă într-un astfel de website.

Design-ul Responsive este mai mult decât necesar în cazul unui restaurant, dar te poți folosi și de un Single Page dacă integrezi foarte bine meniul.

 • Magazine online

Un magazin online are nevoie de un design complex, cu mai multe pagini și secțiuni unde utilizatorul poate să vadă detalii despre fiecare produs. Este obligatoriu ca acest design să fie unul Responsive deoarece tot mai mulți utilizatori se folosesc de telefoane sau tablete pentru plasarea comenzilor.

Concluzie

Un design eficient nu va fi niciodată pe măsura așteptărilor dacă nu lucrezi cu o echipă profesionistă. Poți să te folosești de sfaturile noastre, dar te încurajăm să profiți și de experiența noastră în development. Contactează-ne și putem împreună să punem bazele unei afaceri de succes!

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

10 iunie 2022

7 Motive pentru a-ți dezvolta propria aplicație Mobilă

Ai nevoie de o nouă sursă de venituri, vrei să te promovezi într-un mediu […]

Citește articolul

4 ianuarie 2021

Top 7 tendințe în marketingul digital în 2021

La orizont se arată noi tendințe în marketingul digital în 2021. Trendurile în marketing […]

Citește articolul

5 ianuarie 2018

Echipa Thecon vă urează la mulți ani!

Ne regrupăm pentru un an nou plin de provocări, proiecte noi, clienți mulțumiți și […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.