Articol de blog

Ce trebuie șă știi înainte de a lucra cu o agenție de marketing

Autor:

Thecon

Data:

10 iulie 2020

Toți cei care au trecut prin acest proces pot confirma că nu este chiar […]

Toți cei care au trecut prin acest proces pot confirma că nu este chiar atât de simplu să găsești agenția de marketing mulată ca o mânușă pe afacerea și obiectivele tale de vânzări. Este absolut normal să îți dorești o investiție inteligentă a bugetului de marketing existent, precum și o poziționare cât mai bună a afacerii, astfel încât să poți scala atât încasările, cât și brand-ul în sine, însă reține că nu există niciun succes garantat dacă nu îți vei face temele eficient înainte de a alege o agenție cu care să lucrezi.

Dacă în prezent ești în căutarea unei colaborări cu o agenție de marketing pentru a crește vânzările sau dacă ai lucrat în trecut cu agenții iar rezultatele au fost dezamăgitoare, articolul acesta te va ajuta să privești lucrurile și dintr-o altă perspectivă. Citește rândurile care urmează și hai să vedem care sunt factorii pe care fiecare antreprenor ar trebui să-i cunoască înainte de a-și externaliza planul de marketing.

1. Agenția nu este un colac de salvare

Acest lucru poate suna șocant, dar este esențial să înțelegi că nicio agenție nu poate salva o afacere aflată în pragul unui „deces” iminent și nici nu stă în puterea ei să o facă. Sunt lucruri pe care este indicat să le ai deja pregătite pentru a putea obține mai mult față de ce ai investit și să produci mult doritul ”return of investment”. Nimic nu se rezolvă ca prin magie și vei afla de ce spunem asta imediat.

Deocamdată, trebuie doar să reții că înainte de orice externalizare către orice agenție de marketing, ai nevoie de un proces de vânzare bine pus la punct și solid, astfel încât să poți gestiona eficient noile lead-uri, dar și de o strategie eficientă. De asemenea, este important să înțelegi pe deplin drumul pe care un potențial client îl parcurge pentru a ajunge la tine. Ceea ce ne duce la următorul sfat…

2. O agenție poate transforma o afacere eficientă în una și mai bună, însă nu și o afacere ineficientă

Asumarea acestui factor este esențial, deoarece oricât de bune ar fi campaniile de marketing implementate, dacă produsul sau serviciul comercializat de tine este sub așteptările publicului tău țintă, afacerea ta va avea de suferit și va fi necesar să schimbi lucrurile radical.

De cele mai multe ori, succesul multor afaceri constă în creșterea numărului de clienți fideli, dar și în transformarea aceastora în ambasadori ai brand-ului, precum și maximizarea perioadei de fidelizare a clienților.

Toate cele menționate mai sus sunt doar câteva dintre aspectele principale pe care este indicat să te focusezi încă de la lansarea pe piață. Totodată, livrarea produsului sau a serviciului, ori a interacțiunii pe care clienții o au cu afacerea ta au un rol important. Dacă clienții au rămas dezamăgiți, este posibil să nu se mai întoarcă și, cu siguranță, nu te vor mai recomanda.

Din păcate, nicio agenție de marketing nu garantează că poate rezolva aceste aspecte, indiferent de cât de mult se investește în campaniile de marketing sau de succesul acestora.

3. Ai un produs testat/potrivit pe piață.

Începe întotdeauna prin a te asigura că oamenii își doresc ceea ce produci sau vinzi. Deși acest lucru ar trebui să fie evident, unele afaceri încep cu o idee și apoi planifică procesul de vânzare, doar pentru a afla ulterior că pe piață nu există nicio nevoie reală pentru acel produs sau serviciu. Desigur, există și excepții, în istorie sunt destule momente în care acest lucru a funcționat. Nimeni nu și-a dat seama că are nevoie de un iPhone, un cuptor cu microunde sau de o mașină cu motor Ford până când acestea au apărut pe piață.

Pe scurt:

Vinde ce se cere.. oferă ce este nevoie, astfel încât să investești într-un marketing eficient, nu în bugete exorbitante care să împingă forțat produsul tău în piață.

4. E bine să-ți cunoști deja publicul țintă

Dacă deja știi cui te adresezi prin produsul sau serviciul tău, atunci ai un avans destul de bun. Acest lucru va oferi agenției de marketing avântul necesar pentru a-ți dezvolta mai rapid și profitabil afacerea, cu rezultatele cele mai bune. Asta înseamnă că tu știi foarte bine cine își dorește serviciile tale, și cine le va cumpăra.

Desigur, fiecare afacere poate încerca noi piețe pe măsură ce aceasta se dezvoltă, dar dacă ai deja cel puțin o piață țintă despre care știi cât de bine reacționează la mesajul tău, te vei dezvolta foarte rapid cu ajutorul agenției de marketing.

Ai fi surprins cât de des un antreprenor răspunde la întrebarea: cine este clientul ideal, cu „voi să îmi spuneți…” Chiar dacă noi ca agenție vom oferi feedback și ajutor acolo unde putem, afacerea ta ar trebui să aibă o idee despre cine sunt cei cu care dorești să lucrezi, asta înainte de a face orice fel de investiție într-o agenție.

5. Comunică ciclul de vânzări și KPI-urile

Pentru a crea un set de așteptări sănătoase atât pentru tine cât și pentru agenția de marketing este important să discuți cu aceasta: durata și procesul tipic al ciclului tău de vânzări, împreună cu KPI-ul major. Pentru a ilustra importanța acestui factor, iată un exemplu despre ce se poate întâmpla dacă nu faci acest lucru.

Să presupunem că vinzi servicii de consultanță IT către marile corporații. De obicei, ai un ciclu de vânzare de aproximativ 6 luni de la primul contact până la contractul semnat. Dacă neglijezi să livrezi aceste informații către agenția ta de marketing, vei fi probabil profund dezamăgit de rezultate și vei simți că banii tăi nu au fost bine cheltuiți.

Altfel spus, dacă transmiți că ciclul tău de vânzări tipic este de 6 luni, dar te aștepți la clienți deja din luna a 2-a, atunci ai așteptări nerealiste. Asta nu înseamnă că nu vei avea vreun client în luna a 2-a. Acest lucru se poate întâmpla (și de multe ori) chiar se și întâmplă, doar că nu poate fi considerat un etalon pentru succes.

O agenție de marketing bună poate scurta ciclul de vânzări, dar dacă crezi că vor putea să-l reducă cu până la 60-80%, atunci pregătește-te să fii dezamăgit din nou.

Același lucru este valabil și pentru KPI-ul tău (key performance indicator – indicator cheie de performanță). Trebuie să discuți cu agenția ta de marketing despre ce vrei și dacă așteptările pe care le ai (și modul în care le măsori) sunt realiste în cadrul campaniei de marketing.

Agenția va fi capabilă să te anunțe dacă ești sau nu realist, și să te ajute la stabilirea anumitor așteptări probabile, astfel încât să știi la ce tip de rezultate să speri.

6. Ai nevoie de abilitate în a-ți vinde produsul/serviciul (sau adaptarea la diferite metode)

Pentru multe afaceri este o realizare dificilă (și costisitoare) atunci când o agenție de marketing furnizează lead-uri de calitate, dar tu nu știi cum să le finalizezi.

Din nou, poate fi cazul aici a unor așteptări nerealiste, de aceea trebuie discutat în avans dacă ești sau nu cel care finalizează lead-urile, sau dacă agenția de marketing oferă asta ca parte a serviciului lor. De asemenea, merită să discutați și despre modalitățile de a ușura și îmbunătăți tranziția pentru echipa ta de vânzări, odată ce prospecții trec de la marketing în procesul tău de vânzare.

Trebuie sa ai în vedere că în majoritatea cazurilor, agențiile de marketing furnizează doar lead-urile, ceea ce înseamnă că trebuie să ai un sistem de generare de lead-uri în funcțiune înainte de a-ți externaliza lead-urile către o agenție. În caz contrar, tot timpul și banii cheltuiți pe colaborarea voastră se vor duce pe apa sâmbetei, atunci când nu vei putea finaliza și obține un ROI din obținerea acelor lead-uri.

În concluzie, important e să ai în vedere următoarea imagine de ansamblu:

Angajează pentru Job! Nu angaja o agenție pentru a-ți conduce afacerea în locul tău.

Multe afaceri cad în genul ăsta de capcană. Angajează o agenție de marketing iar apoi stau și așteaptă ca lucrurile să funcționeze de la sine, și cer din ce în ce mai multe servicii de la agenție. Iar dacă ai nevoie de o agenție pentru mai mult decât domeniul de aplicare oferit, atunci pregătește pentru eșec.

De exemplu, dacă ai angajat agenția noastră pentru a-ți obține întâlniri de vânzări, dar nu ai idee câți bani ar trebui ceruți pentru serviciile oferite, atunci nu ești gata să angajezi o agenție. Domeniul de aplicare trebuie să fie foarte clar și va trebui să ai stabilite un preț, cicluri de vânzare, capacitate de finalizare, potrivire pe piață, și multe altele pentru a obține mai mult decât ai investit.

Agenția de marketing este aici pentru a te ajuta să-ți comercializezi serviciile. În unele cazuri, aceasta oferă consultanță pentru stabilirea prețurilor, potrivirea pieței etc., așa că trebuie să știi foarte clar ce procese aștepți și care este domeniul de aplicare al campaniilor.

Iar un alt lucru important este să faci prioritar și să păstrezi în focus: ce are nevoie un prospect pentru a deveni client. Stabilește cât de mult se poate include asta în sfera de aplicare a agenției de marketing, și asigură-te că ai pus la punct tot ce este necesar pentru a obține cele mai bune rezultate indiferent de agenția de marketing cu care alegi să lucrezi.

Hai să recapitulăm:

Există o multitudine de agenții de marketing, fiecare cu o abordare diferită, cu prețuri și servicii diferite. Pentru a obține rezultatul cel mai bun de la orice agenție de marketing, caută acea agenție care să fie dispusă să discute cu tine despre toți factorii de mai sus.

Cel mai important lucru este menținerea așteptărilor realiste și comunicarea deschisă. Agenția de marketing care nu este în măsură să discute despre așteptări, un posibil ROI și chiar ceea ce vei avea nevoie în afara sferei de aplicare a serviciilor lor, va fi o agenție cu care se va lucra foarte greu și cel mai probabil, va aduce rezultate dezamăgitoare.

Noi abia așteptăm să discutăm cu tine despre afacerea ta și cum putem să colaborăm profitabil!

Completează formularul și te vom contacta în cel mai scurt timp

Sau sună-ne la +40 773 701 534

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

28 februarie 2022

Secretele unui magazin online de succes

Un magazin online de succes nu a început doar cu o tolbă de secrete […]

Citește articolul

20 mai 2022

Interviu cu un Specialist în PWA

Dacă nu ai citit ultimul nostru articol despre PWA (Progressive Web App), te invităm […]

Citește articolul

22 octombrie 2020

Echipa Thecon la Semimaraton Galați 2020

Un semimaraton poate reprezenta o provocare chiar și pentru adevărații sportivi, însă echipa Thecon […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.