Articol de blog

Designul de propagandă și cum te poate ajuta să fii un designer mai bun

Autor:

Thecon

Data:

31 august 2015

Numai la auzul cuvantului si ne zboara mintea catre vremea comunismului, al XIV-lea congres si cantece patriotice. Dincolo de asocierile negative si specificul mesajului transmis, designul de propaganda ascunde o serie de tehnici si elemente de creatie si influenta vizuala, care impresioneaza prin calitate si executie, si in special prin impactul emotional care este arma secreta a posterelor de propaganda.

Sursa foto: Beth Kanter
Propaganda = “acțiune desfășurată sistematic în vederea răspândirii de doctrine politice, religioase, etc., a unor teorii, opinii, pentru a le face cunoscute și acceptate, pentru a câștiga adepți.”

Numai la auzul cuvântului și ne zboară mintea către vremea comunismului, al XIV-lea congres și cântece patriotice. Dincolo de asocierile negative și specificul mesajului transmis, designul de propagandă ascunde o serie de tehnici și elemente de creație și influență vizuală, care impresionează prin calitate și execuție, și în special prin impactul emoțional care este arma secretă a posterelor de propagandă.

Video: Propaganda in design

Tehnici de propagandă vizuală

Principalele tehnici vizuale folosite în designul de propagandă se bazează pe elemente ce au ca scop generarea de reacții emoționale puternice:

  • simboluri puternice care exprima idei unanim recunoscute (vulturul, secera, etc.);
  • culori contrastante și intense care atrag atenția;
  • fonturi expresive care susține mesajul;
  • compoziții vizuale simple, cu mesaj clar și direct.

Video: Cum să creezi un poster de propagandă folosind Adobe Ilustrator

Simbolurile – mesaje complexe în forme simple

Simbolul este un element exploatat la maxim în designul de propagandă. De ce? Pentru că puterea mesajului de propagandă sta în crearea unui mesaj vizual clar, simplu, direct și cu impact puternic. Și mai puțin cu subtilitățile și eleganța către care tind cele mai multe dintre conceptele de poster din zilele de astăzi. Iar simbolurile sunt o unealtă extrem de eficientă de comunicare și o tehnică foarte simplu de integrat în procesul de creație.

Fonturile și mesajul de dincolo de cuvinte

Daca nu ești convins de puterea de expresie a fonturilor, e timpul să faci o călătorie în trecut și să analizezi câteva exemple de postere în care textul spune totul, atât prin conținut cât și prin formă. Deși la acea vreme nu erau disponibile atât de multe fonturi create de specialiști pentru cele mai variate idei și semnificații, la o comparație directă, expresivitatea textului din vechile postere de propagandă concurează cu succes creațiile din zilele noastre. Găsești aici o colecție întreagă.

propagandă

Poster al biroului american de informații de război. Domeniu public – Fontul ales sugerează caligrafia japoneză intensificând impresia că textul este spus de personajul ilustrat.

Compoziție, contrast și simplitate

Posterul de propagandă este un poster cu mesaj vizual puternic, uneori șocant și întotdeauna direct, chiar dacă realizat preponderent într-un număr redus de culori și elemente vizuale, combinate întotdeauna însă pentru impact maxim.

propagandă

Sursa poza: Universitatea Carolina de Nord la Chapel Hill, biblioteca universității. Domeniu public.

Sarcasmul și limbajul puternic sunt preferate în mesajele de propagandă ca unelte de generare a emoțiilor puternice în rândul privitorilor iar designul ajunge la rangul de artă prin expresivitate și compoziție. Dincolo de mesajul politic, designul de propagandă este un obiect de studiu care nu ar trebui să lipsească din educația de baza a unui designer profesionist.

propagandă

Sursa poza: National Archives and Records Administration. Domeniu public. – Posterul face parte dintr-o întreagă serie de postere care au avut scopul de a atrage atenția asupra pericolului tratării cu neglijență a informațiilor confidențiale care puteau pune în pericol soldații americani.

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

22 iulie 2015

Susținem comunitatea WordPress din România

O parte din echipa Thecon a fost prezentă ieri la Bucharest Wordpress Meetup July printre alți aproape 60 de pasionați de Wordpress.

Citește articolul

16 martie 2018

De ce este important să ai continut relevant în website-ul tău?

Deții un site si vrei să te asiguri că acesta este relevant? Află acum […]

Citește articolul

22 decembrie 2014

“THE COCA-COLA COMPANY” ȘI SĂRBĂTORILE DE IARNĂ

Sigur toți cititorii au auzit de celebra băutură Coca-Cola, produsă în cantități uriașe, în […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.