Articol de blog

Gamification – o „joacă” cu rezultate de marketing peste așteptări

Autor:

Thecon

Data:

9 septembrie 2015

Daca ești în căutarea unei metode eficiente prin care să atragi mai mulți clienți, […]

Daca ești în căutarea unei metode eficiente prin care să atragi mai mulți clienți, să îmbunătățești nivelul de fidelitate al celor actuali și să transformi imaginea de marcă într-o atracție irezistibilă, întoarce-te cu gândul la „Nu te supăra frate”, „Catan”, „Monopoly” și alte jocuri care te-au pasionat de-a lungul timpului. Pentru ca răspunsul către câștigarea inimii și minților clienților tai se ascunde în farmecul jocurilor, preluate în strategiile de marketing sub numele de „gamification”.

gamification

Sursa foto: Ginny

Pentru cei mai puțin familiarizați cu termenul, gamification se referă la folosirea de elemente specifice jocurilor, în website-uri și aplicații diverse care nu au legătura cu domeniul, pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului cu serviciile și produsele firmei, făcând-o mai interesantă, mai plăcută și mai interactivă. Tehnicile de gamification se bazează pe afinitatea naturală a utilizatorilor pentru socializare, învățare, competiție, autodepășire, exprimare și status și includ recompense atrăgătoare pentru acțiunile realizate.

Video: Ce înseamnă „gamification”?

McDonalds Monopoly

Probabil una dintre cele mai vechi și sigur, una dintre cele mai de succes campanii care folosește tehnici de gamification, este cea lansata de McDonalds in 1987. Jocul constă în colectarea de piese de tip Monopoly pe care fiecare dintre clienți le primește la achiziția de produse McDonalds. Simplu și de efect. Promoția se desfășoară doar offline și aduce creșteri semnificative companiei în fiecare an, doar în 2010 crescând nivelul vânzărilor cu 5.6% în Statele Unite ale Americii. Campania se bazează pe un joc familiar și popular și pe spiritul de competiție al clienților care trebuie să colecteze toate piesele pentru a câștiga premii.

gamification

Sursa foto: Youkai

Vânătoare premiilor Magnum

Tot în ideea de a oferi clienților o modalitate distractivă și incitantă de a experimenta produsele și brandul Magnum, lansarea noii mărci de înghețată a fost realizată de Magnum prin intermediul unui joc inspirat din scenariile Super Mario. Jocul duce clienții prin mai multe pagini web, de-a lungul unor scenarii variate în cadrul cărora utilizatorii pot să acumuleze puncte și să colecteze premii pe care le pot transforma ulterior în produse. Jocul dă posibilitatea utilizatorilor să participe într-o aventură imaginară alături de eroul jocului și să simtă că eforturile depuse le-au fost răsplătite.

M&M Eye-Spy Pretzel

Una dintre cele mai simple si mai eficiente campanii bazate pe conceptul de gamification este cea derulata de M&M care a constat folosirea unei simple pagini pline cu bomboane M&M printre care utilizatorii trebuie să găsească o anumită bomboană pentru a câștiga premiul. Un joc bazat pe provocare și amuzament, care a a dus M&M nu mai puțin de 25.00 de like-uri pe pagina de Facebook, 6.000 de shares și 10.000 de comentarii.

Nike+

Compania Nike este una dintre cele mai cunoscute exemple în domeniul folosirii tehnicilor de gamification pentru păstrarea legăturii și comunicării cu clienții săi prin crearea de experiențe unice și provocatoare.

Nike+ este o aplicație destinată alergătorilor care permite înregistrarea datelor personale și a antrenamentelor, precum și competiția directă cu alte persoane de oriunde din lume. Dincolo de menținerea legăturii cu clienții și oferirea unei experiențe interactive, Nike a folosit datele obținute pentru a-și segmenta mai bine piața și a adapta oferta în funcție de necesitățile clienților și profilul activității fizice.

Sursa foto: Yutaka Tsutano

Provocare, amuzament, competiție și socializare, câteva elemente deosebit de valoroase în atragerea utilizatorilor, câștigarea de noi clienți și păstrarea celor vechi prin oferirea unei modalități originale și plăcute de experimentare a brandului. Gamification dovedește încă o dată că cele mai simple lucruri sunt cele care au cel mai mare succes.

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

13 august 2015

10 Mini Tutoriale Photoshop pentru începători și profesioniști

Ne-am propus să realizăm un articol săptămânal ce ușurează munca fiecărui designer. Iată primele 10 […]

Citește articolul

8 octombrie 2021

10 tool-uri utile pentru un web design ca la carte

Știm cu toții că pe lângă doza generoasă de creativitate și nelipsitele skilluri tehnice, […]

Citește articolul

30 iunie 2015

Puzzle despre promovare online din scrierile bloggerilor autohtoni

Din abundența de articole din blogosfera românească, unele reușite, altele chiar deloc, am extras câteva care puse cap la cap creează din punctul meu de vedere o imagine de ansamblu a ceea ce poate fi numită o strategie de promovare online.

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.