Articol de blog

Graphic design: Alternative gratuite accesibile pentru orice web designer

Autor:

Thecon

Data:

10 ianuarie 2022

În prezent, graphic design este în continuă creștere, iar competențele de web design sunt […]

graphic design

În prezent, graphic design este în continuă creștere, iar competențele de web design sunt la mare căutare pe piața muncii. Majoritatea designerilor web lucrează în aplicații precum Photoshop, InDesign, Adobe XD, Figma sau Illustrator, însă acestea sunt destul de complicate pentru un începător și nu poți exersa cu ele fără a deține o licență. 

Dacă și tu ești pasionat de graphic design și vrei să-ți perfecționezi abilitățile, fără a fi nevoit să plătești abonamentul la diverse platforme, atunci acest articol este pentru tine. Ți-am pregătit câteva resurse gratuite care îți vor fi de ajutor. 

 

GIMP

GIMP graphic design

Când te gândești la graphic design primele aplicații ce îți vin în minte sunt cele din gama Adobe. Din păcate, acestea nu sunt gratuite și nu orice persoana aflată la început de drum și le poate achiziționa.  

Una din principalele alternative gratuite este GIMP. Poate fi folosită pentru Windows, Mac și Linux. GIMP include funcții avansate de design pe care multe alte aplicații gratuite nu le au, de exemplu: aplicarea straturilor, formatarea culorilor și filtre. Atât designerii web, cât și cei care editează fotografii vor fi mulțumiți de varietatea de opțiuni oferite. În plus, poți descărca multe add-ons în funcție de nevoile tale.

 

Pixlr 

graphic design PIXLR

O altă soluție gratuită excelentă pentru web design este Pixlr. Există două variante ale acestei aplicații: Pixlr Express și Pixlr Editor. Primul e folosit pentru o editare rapidă și simplă a imaginilor. Pe când cea de-a doua prezintă mai multe instrumente și posibilități de editare cum ar fi: adăugarea filtrelor, ajustarea nuanțelor, corecția culorilor, saturație ș.a. Pixlr este disponibil pe browser, pe Android și pe iOS. Acesta nu necesită să fie descărcat, deci poate fi folosit cu ușurință pe orice dispozitiv. 

 

Inkscape

graphic design Inkscape

Inkscape este o platformă potrivită pentru web designerii care lucrează cu fișiere de tipul SVG. E foarte ușor să convertești fotografiile în vectori. Inkscape e recunoscut ca un înlocuitor destul de bun pentru Adobe Illustrator. Printre principalele proprietăți se numără stratificarea și ordonarea elementelor, crearea texturilor și gradienților. Potrivită pentru Windows, Mac și Linux, Inkscape poate fi numit o ,,comoară” pentru designerii care sunt obișnuiți cu posibilitățile diverse ale Photoshop și Illustrator.

 

Krita

krita

Krita a fost desemnat cel mai bun program gratuit pentru desen din 2019. Krita este o soluție excelentă pentru cei care fac artă din pensulă digitală și își folosesc talentul artistic pentru a face graphic design. Pe site găsești peste 100 de modele de pensule (brush), poți încărca chiar și fișiere format PSD, iar interfața este asemănătoare cu cea a Photoshop-ului. Poți lucra la mai multe proiecte concomitent și ai o mulțime de efecte pe care le poți folosi în editarea pozelor. Atenție! În Krita nu poți edita poze de tip RAW, în acest caz, este mai bine să începi totul de la 0.

 

Proto.io

proto.io graphic design

Dacă vrei să testezi un graphic design creat de tine, îți recomandăm Proto.io. Este o platformă web care îți permite să creezi prototipuri, atât pentru site-uri, cât și pentru aplicații  mobile . Include multiple caracteristici și elemente interactive de UI și are o interfața drag-and-drop care permite să fie adăugate diferite iconuri și componente adiționale. În plus, poate fi testat specific pe un anumit dispozitiv pentru a fi afișat cât mai realistic. Din păcate, nu este disponibilă funcția de transfer a proiectului și adăugarea colaboratorilor. 

 

Scribus

scribusUnu din cele mai reușite și cele mai cunoscute programe gratuite asemănătoare cu InDesign este Scribus. Chiar dacă pachetul de funcții disponibile nu e la fel de vast ca în InDesign, programul este actualizat constant cu noi opțiuni utile. Principalele beneficii ale Scribus sunt: prezența diverselor șabloane, folosirea fișierelor de tip SVG și EPD, culori CMYK, gestionarea culorilor ICC și multiple caracteristici de creare/editarea a PDF-urilor. Este disponibil pentru cele mai populare software-uri cum ar fi MAC, Windows și Linux.

Wondershare Mockitt

Wondershare Mockitt graphic design

Ultima, dar nu cea din urmă, platformă demnă de luat în seamă este Wondershare Mockitt. Este un program foarte intuitiv și ușor de folosit și cuprinde o gamă largă de funcții avansate. De asemenea, are  o mulțime de instrumente interactive ce te vor ajuta să creezi design-ul perfect. Lucrările se salvează în Cloud, iar colaboratorii pot fi adăugați ușor și pot să vizualizeze proiectul de graphic design de pe orice dispozitiv.

 

Concluzii

Creativitatea nu are limite, iar design-ul este o zonă în care ai libertate maximă în creație. Sperăm că sugestiile prezentate te vor ajuta să-ți dai frâu liber imaginației și să creezi cele mai extraordinare design-uri. Iar dacă ești curios să vezi care sunt uneltele indispensabile pentru un web design ca la carte te invităm să citești articolul nostru aici.

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

21 ianuarie 2019

5 Aplicatii Instagram pentru un profil ca de Influencer

Îmi amintesc de o întâmplare din liceu în care o colegă exclama răspicat: Dacă […]

Citește articolul

25 ianuarie 2019

5 mituri despre chatbot

Evoluția inteligenței artificiale este acum în plină desfășurare. Astăzi, numărul de utilizatori ai aplicațiilor […]

Citește articolul

6 noiembrie 2014

Resurse pentru web design – imagini de calitate

„Nimeni nu le știe pe toate, dar măcar știm unde să căutăm.” Există un […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.