Articol de blog
Interviu cu un Specialist în PWA
Autor:
Andrei Boghiu
Data:
20 mai 2022
Dacă nu ai citit ultimul nostru articol despre PWA (Progressive Web App), te invităm […]
Dacă nu ai citit ultimul nostru articol despre PWA (Progressive Web App), te invităm să citești acel material înaintea de a vedea răspunsurile oferite de specialistul nostru. O soluție precum un PWA este mai mult decât potrivită pentru un magazin online, dar va trebui să te documentezi foarte bine despre ceea ce înseamnă o astfel de aplicație și ce avantaje oferă afacerii tale.
Cu siguranță vei avea întrebări, iar noi am pregătit pentru tine un scurt interviu cu întrebări legate de PWA, avantaje și cum se prezintă o astfel de aplicație în fața unui specialist. Alexandru Ciupercă este intervievatul nostru de astăzi și nu am fi putut găsi o persoană mai potrivită pentru acest subiect.
Care crezi că sunt principalele 2 caracteristici ale PWA, ce fac aceste aplicații să fie de neînlocuit?
Una dintre principalele caracteristici este posibilitatea de a crea o interfață asemănătoare cu o aplicație nativă. Practic site-ul va avea feeling-ul unei aplicații. Altă caracteristică importantă este viteza de încărcare. Într-un site clasic, la fiecare accesare a unui link, toata pagina se reîncarcă cu noua informație, chiar dacă doar o secțiune din pagină este diferită.
Într-un progressive web app, pagina nu se reîncarcă, doar modifica secțiunea care conține informații diferite prin urmare este mult mai rapid, în anumite situații fiind aproape instant.
De ce vor clienții să creeze un PWA pentru afacerea lor?
Pentru că PWA este noul mod de creare a website-urilor. Le oferă posibilitatea de a avea o aplicație pe care utilizatorii o pot descărca fără să aibă nevoie de echipe diferite de development pentru web și mobile apps. Astfel, developmentul costă mai puțin și are funcționalități pe care nu le are un site clasic. Precum posibilitatea de a rula aplicația web offline și push notifications.
Care este timpul de implementare al unei PWA creată pentru un magazin online?
Depinde foarte mult de ce funcționalități și design dorește clientul. De obicei clienții care vor un PWA sunt clienți cu un bussiness mare și care au nevoie de anumite funcționalități specifice, custom. De obicei, după ce le explicăm cam ce se poate face cu un PWA, în mintea antreprenorului se deschid porțile creativității. Aceștia vin cu idei noi sau modificări majore la ceea ce au în prezent.
Ce tipuri de afaceri au nevoie de PWA?
Cred că orice afacere, dar probabil magazinele online beneficiază cel mai mult. În prezent, acestea sunt principalele afaceri care folosesc PWA, în special cele fashion unde interfața conteaza foarte mult sau afacerile care au nevoie de user engagement.
Știu clienții ce este un PWA sau aleg această soluție la recomandarea ta?
Nu știu, dar după ce le explicăm avantajele devin foarte interesați. Recomandăm PWA celor care vin cu cerințe complexe pentru frontend.
Care sunt etapele dezvoltării unei PWA?
Se discuta brief-ul și se agreează funcționalitățile și ideile pentru design. După finalizarea design-ului și feedback-ului din partea clientului, începe implementarea acestuia. În paralel se lucrează la funcționalități. După finalizarea implementării design-ului și funcționalităților începe etapa de testing și de bug fixing.
După ce totul e în regulă și funcționează cum trebuie, se importă conținutul final al site-ului (pagini, produse, utilizatori, etc.). Apoi se mută toată platforma de pe serverele de development pe cele de producție. După mutare se mai face un mic testing pentru a ne asigura că serverul de producție e configurat corect și nu au apărut probleme. La final se face un test de stres, practic simulăm mai mulți utilizatori (zeci – sute) concomitent pe site care fac diverse acțiuni. Pentru magazinele online, simulăm un Black Friday.
Există un template de dezvoltare sau totul este custom pentru fiecare client?
Noi avem un template pentru magazinele online, care are deja toate funcționalitățile necesare oricărui tip de magazin. De fiecare dată pornim de la această „bază” pe care o adaptăm la cerințele și nevoile clientului.
Care sunt principalele diferențe dintre PWA și aplicațiile obișnuite?
Costul redus de development deoarece ai o aplicație care rulează pe cele mai folosite sisteme de operare (Android, IOS, Windows, Mac, Linux) fără echipe de development pentru fiecare din aceste medii. Practic site-ul tău este în același timp și aplicație. Instalarea este mult mai ușoară.
Singurul dezavantaj al PWA în fața aplicațiilor native este ca nu are acces la toate funcționalitățile sistemului de operare, dar are mai mult decât un site clasic.
Încheiem foarte scurt deoarece Alexandru pare că a răspuns la absolut orice întrebare ai putea avea despre PWA. Din răspunsurile sale, am înțeles că o afacere, indiferent de nișă sau cifră de afaceri, ar trebui să fie mereu cât se poate de eficientă, iar PWA este un pas în față spre această eficiență.
Tags
Distribuie
Blogul Thecon
Articole recomandate
26 octombrie 2020
Cum să implementezi o campanie Black Friday eficientă
Black Friday is coming annnd…anul acesta, spre deosebire de ceilalți ani, mult așteptata perioadă […]
Citește articolul13 octombrie 2017
Wireframe-ul e fundația dezvoltării unui site
Sunt multe lucruri care trebuie luate in calcul pentru a avea sau a crea […]
Citește articolul9 octombrie 2017
Un site și un logo nou, o exprimare nouă
Ne-am schimbat logo-ul, ne-am îmbrăcat site-ul în haine noi, mult mai colorate, am reorganizat […]
Citește articolulThecon Newsletter
Abonează-te pentru noutăți!
Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.