Articol de blog

Marketing-ul Experiențial: secretul brandurilor de succes

Autor:

Andrei Boghiu

Data:

22 iunie 2018

La fiecare articol internațional despre marketing-ul experiențial care îl menționează pe Felix Baumgartner și […]

La fiecare articol internațional despre marketing-ul experiențial care îl menționează pe Felix Baumgartner și colaborarea sa cu RedBull Stratos, ne bucurăm și rânjim cu mândrie că, știți voi, e căsătorit cu Mihaela Rădulescu și Mihaela Răduescu e româncă și ia uite și România pe hartă când vine vorba de cel mai nou curent in industria marketing. Deși la noi acest curent nu este la fel de omniprezent ca în alte state vestice, acesta începe să prindă amploare datorită faptului că firmele de publicitate au realizat cât de valoroasă este o experiență pozitivă – nu doar pentru americani ci și pentru români.

marketing-ul experiențial

Ce înseamnă mai exact marketing-ul experiențial?

După cum sugerează chiar numele, este acel tip de marketing construit în jurul unei experiențe, experiență care nu are rolul de a vinde vădit o firmă sau un brand ci conturează o amintire frumoasă pentru client. Cu cât are mai mult potențial de a fi viralizată, cu atât mai bună campania (case in point: Felix Baumgartner pentru Red Bull sau promovarea filmului Carrie). Consumatorii de obicei pun semnul egalității între branduri și o experiență (napolitanele Joe sunt gustul copilăriei, strugurelul de la Avon sau gelul de păr Taft sunt mirosul adolescenței). În prezent, cerințele consumatorilor s-au ridicat în tandem cu apariția și inmulțirea brandurilor: un consumator are nevoie de 12 experiențe pozitive pentru a uita o experiență negativă nerezolvată cu un brand anume. Dar sabia mai are un tăiș: chiar și o singură experiență pozitivă survenită printr-o campanie de marketing experențial poate imbunătăți semnificativ valoarea unui brand.

Bine, bine. Experiential marketing is all the rage. Dar care sunt cele mai bune strategii pentru a construi o astfel de campanie?

„Dulce, acrișor și ceva fermecător!”. Bine, primele două sunt optionale dar partea cu “ceva fermecător” e absolut necesară. Să luăm drept studiu de caz un eveniment recent desfășurat în urbea gălățeană: SemiMaratonul Hervis. Cum au reușit organizatorii să construiască o experiență? În primul rând, premisa a fost una destinată succesului: sănătatate în aer liber pentru o cauză nobilă la alegere. Conform recenziilor, au fost peste 1000 de oameni care și-au petrecut duminica alergând prin oraș pentru una din cele 8 cauze. La acest început de proiect s-au adăugat alți factori care au mărit magnitudinea experienței: Ionuț Pavăl de la One Gym a avut un moment de încălzire înainte de semimaraton, copii s-au bucurat de un concert în aer liber iar doritorii au putut savura prăjiturele din partea sponsorilor. O experiență din toate punctele de vedere, pentru toate vârstele și cu peste 1500 de participanți.

În concluzie, recomandăm tuturor antreprenorilor și CEOs români să investească în experiential marketing dacă sunt mai interesați în a-și construi o imagine pozitivă pe termen lung decât să facă mult profit și reclama evidentă într-un timp cât mai scurt. Experiența e adevărata câștigătoare în urzeala tronurilor, nu vă lăsați ușor influențați de mirajul profitului.

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

13 mai 2022

Fashion ecommerce: comportamentul de cumpărare în perioada verii

De-a lungul timpului, industria fashion a avut parte de o creștere ascendentă, acest lucru […]

Citește articolul

27 noiembrie 2017

Ce înseamnă un client pretențios pentru o agenție web design?

Spoiler: acest articol este destinat clienților dificili și specialiștilor care colaboreză cu ei :-) […]

Citește articolul

4 ianuarie 2021

Top 7 tendințe în marketingul digital în 2021

La orizont se arată noi tendințe în marketingul digital în 2021. Trendurile în marketing […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.