Articol de blog
Primul job al absolventului in IT
Autor:
Thecon
Data:
10 octombrie 2014
Cu 6.000 – 7.000 de absolvenți de profil informatică pe an la nivel național, […]
Cu 6.000 – 7.000 de absolvenți de profil informatică pe an la nivel național, se pare că România duce totuși lipsă de programatori. Cu alte cuvinte este un domeniu în care se poate avea succes și care se plătește foarte bine. Ca oriunde altundeva însă, se trece mai întăi de etapa obositoare de a căuta primul job. În primii ani de job, în care rolul absolventului este să câștige experiență și să devină bun și foarte bun în practică. Pentru că uneori ce se învață la școală nu este deloc de ajuns.
Tehnologii solicitate în portofoliu
Din punct de vedere al tehnologiilor urmărite într-un CV, un programator junior, nivelul de la care se pornește de obicei în această carieră, trebuie să stăpânească următoarele:
- HTML, HTML5
- PHP 5.3+, MySQL 5.1+
- Javascript
- jQuery
- CSS, CSS3
- WordPress, Magento, Joomla sau alte CMS-uri.
- Symfony, CodeIgniter sau alte frameworkuri
Una dintre principalele caracteristici ale acestui domeniu este abordarea autodidactă pe care cei mai mulți dintre programatorii de succes cu salarii de vis o practică intensiv. La fel ca oricare alt domeniu, și cel IT înseamnă adaptare la piață, la cerințe și la tendințele în domeniu. Baza e doar o rampă de lansare, care este cu atât mai solidă cu cât este stăpânită mai bine. În etapa a doua, pentru cei mai mulți intervine însă orientarea către un domeniu sau altul, către limbaje de programare noi, mai dificile sau zone de nișă, în care cererea este în mod clar mai mare decât oferta.
Primul job, între vis și realitate
Primul job este întotdeauna o piatră de încercare care se poate transforma într-o trambulină elastică, sau într-o greutate agățată mult timp de proaspătul candidat pe piața muncii. Atitudinea potrivită în căutări este optimismul, informarea cu seriozitate asupra posturilor pentru care se aplică și a companiilor ofertante, și nu în ultimul rând, continuarea procesului de perfecționare și îmbogățire a CV-ului, abilitaților și portofoliului.
Atât pe parcursul căutării cat și mai apoi, în câmpul “virtual” al muncii, atitudinea care duce spre succes este cea de continuă învătare, autodidactă sau asistată în cadrul companiei adoptive. Respectul față de noii colegi, efortul de integrare într-o echipă nouă, dar mai experimentat și de la care se poate învăța foarte mult, interesul și profesionalismul în abordarea provocărilor de amploare sau a sarcinilor zilnice de rutină, sunt doar câteva caracteristici ale noului angajat la începutul unei cariere promițătoare.
De unde se începe?
Cel mai recomandat site cu oferte de locuri de muncă specializat pe IT este Jobber.ro, a cărui bază de date include peste 8.000 locuri de muncă în programare, web design, administrare de website-uri și testare de aplicații și site-uri web. Alte trei site-uri cu job-uri de specialitate sunt Joobs.ro, itjobs.ro și jobs4all.ro. O sursă care nu trebuie însă neglijată sunt și site-urile generale de top precum Ejobs.ro, Bestjobs.ro, Myjob.ro, Hipo.ro.
O altă modalitate de pregătire continuă, în același timp sursa de informații și de networking sunt conferințele de profil și evenimentele la care studenții și absolvenții pot participa gratuit precum Open Hub, organizat la Galați, CodeCamp care se va desfașura anul acesta la Iași pe 25 octombrie sau CuriousMinds care anul acesta s-a ținut la Brașov în luna septembrie.
“Școala” nu s-a terminat încă
Poate mai mult decât în orice alt domeniu, în IT pregătirea continuă este un “must do”. Pentru început se poate alege între variante online gratuite, care percep sau nu taxă pentru oferirea unei diplome, precum Coursera și EdX, care pun la dispoziție cursuri oferite de cele mai mari universități din lume printre care și MIT, Code/Racer, care oferă cursuri online de programare, Mozilla Developer Network, unde se pot dezvolta ablitațile de lucru cu HTML, CSS, Javascript și elemente de design, Codeacademy, cu o serie de cursuri de Ruby, Python, Javascript, jQuery, PHP sau HTML5Rocks unde după cum spune și numele, sunt disponibile cursuri de HTML5.
Oportunități
Anul acesta Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri și Turism susține angajarea tinerilor absolvenți promoția 2014, prin intermediul schemei de minimis Locuri de muncă subvenționate. Schema sprijină angajatorii în efortul de creare a locurilor de muncă prin subvenționarea salariilor și a contribuțiilor angajatului și angajatorului. Pentru tinerii absolvenți acest lucru înseamnă crearea de noi locuri de munca și o oportunitate deosebită de angajare în următoarele luni.
De cele mai multe ori prima zi după terminarea facultății înseamnă că abia acum începe învățarea, în practica. Indiferent că vorbim de etapa de căutare a job-ului perfect de început, sau ca deja se discuta de pe un post câștigat, acești ani sunt cei în care se consolidează atât cunoștințele, cât și traseul și viteza în carieră.
Întreprinderi simulate și practica reala
Un proiect inedit dedicat sprijinirii studenților aflați la primii pași în cariera, se derulează în prezent la Galați urmărind trei obiective principale: oferirea de consultanta în cariera, crearea de întreprinderi simulate și stagii de practică în firme reale. Proiectul se adresează tuturor studenților ce urmează cursurile Universității „Dunărea de Jos” și poartă titlul de „Tranziția de la scoală la viața activa prin practica și crearea de întreprinderi simulate” fiind coordonat de Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România în parteneriat cu 8 universități și Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România și prezentat pe larg de domnul Conf. Dr. Alexandru Capatana.
Tags
Distribuie
Blogul Thecon
Articole recomandate
8 aprilie 2019
Top 5 exemple de Guerilla Marketing
Dacă nu merge cu frumosul, sigur merge cu guerrillas. Atunci când marketing-ul squeaky-clean, cu […]
Citește articolul24 februarie 2021
Aplicația Clubhouse – O oportunitate pentru afacerea ta!
Aplicația Clubhouse a fost lansată oficial în data de 20 Aprilie 2020, însă a […]
Citește articolulThecon Newsletter
Abonează-te pentru noutăți!
Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.