Articol de blog
Resurse pentru web design: Tutoriale
Autor:
Andrei Boghiu
Data:
26 noiembrie 2014
„Dacă nu știi, învață” În spatele fiecărui profesionist cu secrete de succes în afaceri, […]
„Dacă nu știi, învață”
În spatele fiecărui profesionist cu secrete de succes în afaceri, campion de talie mondială cu tribunele pline la pauză și recunoștință națională exprimată solemn, sau om de știință cu etichetă de geniu, nominalizat la premiu Nobel, se ascunde același început, cu minte inocentă de copil și o mulțime de întrebări fără răspuns, și același drum către performanță, marcat de curiozitate, perseverență cu tendințe obsesive spre perfecțiune și o minte deschisă. Pentru că nimeni nu s-a născut învățat. Nici măcar Einstein.
Cu toții avem de învățat ceva nou, chiar și în domeniul în care ne lăudăm că le știm pe toate, sau poate mai ales acolo, unde ne dorim să fim cei mai buni. Socrate spunea “Știu că sunt inteligent, pentru că știu că nu știu nimic.” Un reper foarte bun într-o viață în care ne naștem cu creierul “blank” și îl umplem în fiecare zi cu informații care sunt de cele mai multe ori inutile și fără valoare. Pentru că știm multe nu înseamnă întotdeauna că știm și ce trebuie. Poate e timpul pentru o schimbare de macaz pe drumul învățării cu folos.
Întrebarea este de unde și cum? La “cum” fiecare își are propriile răspunsuri. Pentru unii înseamnă notițe luate cu pixul pe foi albe de hârtie, pentru alții idei tastate rapid în Word. Poate însemna desene, schițe, rezumate sau pur și simplu două căști fixate ergonomic pe urechi și o pereche de ochi pe un tutorial video de 5 stele. La întrebarea “unde”, vă oferim însă câteva sugestii pe măsura calității și pretențiilor de design, în rândurile de mai jos.
Cu bani sau fără – web design
Cel mai popular site de tutoriale este fără îndoială Lynda.com, cu lecții și trucuri din cele mai diverse de la web development, web design, fotografie, business, educație și până la video, audio și animație 3D. Pentru că nu e tocmai gratis, gurile rele vor spune că nu-i cel mai bun. Dar, cum nimic nu e gratis pe lumea asta și chiar dacă nu costă bani, costă altceva, iar site-ul merită fiecare bănuț, consideră-l o investiție de valoare în propria persoană cu profit ascendent și pe termen lung.
Și dacă chiar ți-ai făcut deja bugetul de sărbători și lista de cumpărături de Crăciun, și buzunarul nu-ți mai arată decât cusăturile, iar bancomatul nu mai vorbește cu tine, caută un prieten generos cu toane de share și cont pe site, sau ancorează-ți nevoia de cunoaștere în “portul piraților” (nu știi asta de la noi) unde mărfurile exotice se găsesc relativ ușor.
Altă sală de clasă on-line cu locuri libere și orar interesant este Tutsplus.com. Cei de la Tutplus te învață ce vrei tu, și-ți plusează abilitățile într-o varietate de domenii, de la creativitate la linii de cod, făcând totul să pară o banalitate. Ajungi repede să lucrezi ca un expert într-un domeniu de care poate nici nu știai că există, înainte să cauți cu privirea pe site-ul lor. Peste 18.000 de tutoriale gratis, din care 430 de cursuri și peste 180 de e-books. Pentru serviciile contracost, algoritmul de soluționare Lynda este valabil cu transfer de idei.
Pentru fanii filmelor de acțiune care visează să ajungă cândva un Michael Bay (regizor faimos pentru filmele cu explozii exagerate) în format românesc, sau următorul “curier” în scene inflamabile, lucrate cu pasiune din mouse și tastatură, Andrew Kramer, freelancer cu talent de Hollywood vorbește profesionist către amatorii în căutare de performanță prin Videocopilot.net. În afara colaborărilor cu regizori mari precum J.J. Abrams, în filme cu bugete de milioane precum Star Trek și Super 8, îi vei recunoaște priceperea și în tutorialele realizate în Adobe After Effects cu rezultate de calitate cinematografică excepțională.
Majoritatea sunt gratis, însă pachetele oferite contracost împreună tot felul de plug-inuri și resurse video, pentru scene perfecte cadru cu cadru, chiar si filmate cu o cameră mai slabă, merită toți banii. Andrew Kramer este dovada vie, că prin pasiune și devotament, poți ajunge sus chiar și lucrând exclusiv într-un program, atâta timp cât ești printre cei mai buni în ceea ce faci.
Teamtreehouse.com – În căsuța din copac, css-ul, html-ul și codul în general e la putere. Aici înveți totul despre cod și despre dedesubturile site-urilor web și a aplicațiilor de mobil. Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, te vom lămuri informându-te că e pe bani, dar poți profita de opțiune Trial care sigur te va convinge că acest gen de educație este o investiție excelentă, cu rată ridicată de profit în viitor.
Studiourile de gheață (Iceflowstudios.com) se laudă cu peste 450 de tutoriale Photoshop, cam 80 de milioane de vizualizări și 2 milioane de abonați. Site-ul are un design frumos și îți lasă o impresie bună, fiecare tutorial este bine îngrijit și de calitatea întâi. Dacă ești dispus să investești într-o educație premium, nestânjenită de reclame, poți să alegi varianta business și să cumperi tutorialele pentru studii confortabile și fără întrerupere derulate offline. Pentru cei care suportă câteva întreruperi colorate, tutorialele pot fi vizionate gratis direct de pe Internet.
Studii aprofundate în web design
Hackdesign.org este un site drăguț care te atrage imediat cu interfața lui prietenoasă și te invită simplu și ușor, să dai click pe lecțiile frumos așezate și să te pui pe învățat design. Te ia încetișor cu lucrurile de bază si te șlefuiește până în cele mai bine ascunse detalii ale designului de înaltă clasă. Dacă ești pe drum de seară către o carieră de succes în design, vei pierde sigur câteva nopți din viața ta dedicându-le unei pasiuni, care deși se bazează pe talent, te va trimite mereu cu burta pe carte sau în acest caz, pe un site care să te învețe meserie.
Cu Creativemonkeyz.com facem o adăugare mai ciudată pe lista noastră, dar bună rău. Cunoscuți pentru seria de succes “Robotzi”, băieții și fata de la Creative Monkeyz au început acest site cu gândul de a da comunității de web design români în formare și-n plin avânt către statutul de specialist cu talent, conținutul de calitate și ajutorul pe care și l-ar fi dorit ei în perioada în care învățau alfabetul și semnele de punctuație în design. Robotzi a început ca un simplu proiect promo, dovadă a talentului și creativității lor și a devenit rapid un fenomen. Cam singurii de teapa lor în România, echipa de la Creative Monkeyz păstrează standarde foarte ridicate și filtre de finețe la pixel, oferind spre digestia publicului numai conținut grafic de înaltă calitate. Printre “Robotzi”, emisiunile “3ler” și “miez” și streamurile live pe twich.tv, site-ul pune la dispoziție o serie de tutoriale foarte interesante si folositoare din Photoshop, Illustrator, 3D Studiomax, Adobe Premiere, After Effects, Tutorial Audio și alte tutoriale generaliste.
W3schools.com pentru tocilarul din tine. Un site plin de lecții pe teme de cod, în toate limbile pe care le vorbesc calculatoarele, ca o adevărată facultate de limbi străine on-line. Singurul lucru care lipsește este limbajul binar, de care oricum nu mai ai nevoie de când calculatoarele au devenit atât de avansate încât mai au puțin și încep să vorbească singure.
Creativebloq.com este un blog genial cu articole utile despre design, din care o mare parte sunt tutoriale. Deși la prima vedere lungimea articolelor te dezarmează, dacă ai trecut de primele propoziții, informațiile practice și utile te atrag imediat și te invită hipnotizant să citești cu atenție fiecare cuvânt până la final, unde realizezi că nu ai pierdut 5 minute din viață degeaba. Și-ai să te întorci și a doua zi, pentru o nouă tranzacție de cunoaștere contra timp, ca să înveți design, și nu numai. E un târg nu doar bun, ci excelent, având în vedere că totul este 100% gratis.
Youtube.com este poate cel mai evident site de pe listă. Poziționat însă la final din simplul motiv că niciodată nu găsești exact tutorialul pe care îl vrei, și de multe ori trebuie să înoți prin tone de deșeuri vizuale înainte să dai de ceea ce cauți. Pentru că este însă sursa numărul 1 de clipuri video, îi vom acorda atenția cuvenită într-un blogpost viitor.
Pe final de articol, o mică atenționare: Tutorialele pot fi plictisitoare, de la mediu spre extrem, deci nu te așeza confortabil înainte de a bea măcar o cafea, chiar dacă curiozitatea îți arde sufletul.
Oricum ar fi lumea în care trăim azi, sursele de educație sunt mai disponibile ca oricând datorită Internet-ului prin intermediul căruia poți să te specializezi în momentul de față în orice, de la grădinărit și până la astrofizică. Pentru că ceea ce poți ști și învăța nu mai depinde de sistemul public, orizonturile sunt deschise, viitorul tău e la un click distanță și totul depinde doar de tine. Profită și învață tot ce poți! Și dacă ai sugestii personale de surse cu tutoriale de calitate și informații utile, fă un bine general și dă la share un comment bine intenționat.
Tags
Distribuie
Blogul Thecon
Articole recomandate
19 decembrie 2018
Cum să instalezi WordPress 5.0 Tutorial pas cu pas
Așteptam această actualizare și suntem foarte entuziasmați să vedem cum va fi îmbunătățită experiența […]
Citește articolul18 decembrie 2018
Am întrebat 30 de IT-iști ce cadouri de Crăciun și-ar dori să primească.
Spiritul festiv s-a așternut precum zăpada peste sediul Thecon. În ultima săptâmănă, Hrușcă ne-a […]
Citește articolul22 iunie 2022
Platforme livrare mâncare – Ce să alegi pentru restaurantul tău
Suntem deja stelari când vine vorba de platforme online pentru comerț electronic, comenzi, livrări […]
Citește articolulThecon Newsletter
Abonează-te pentru noutăți!
Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.