Articol de blog

Resurse pentru web design – inspiratie

Autor:

Thecon

Data:

12 noiembrie 2014

„Pentru că inspirația e cheia care deschide talentul și-l lasă liber să zburde.” Inspirația. […]

Pentru că inspirația e cheia care deschide talentul și-l lasă liber să zburde.”

Inspirația. Cea mai importantă resursă în domeniul web design, care nu prisosește niciodată, și în lipsă, nivelează totul în formate standard. Motorul care extinde creativitatea, pornește motivarea și stârnește pasiunea, magnetismul care îi face lumea să se învârtă și munca să se aștearnă vibrând în perfecțiune aleasă.

Când ai inspirație toate-ți merg. Totul curge, subțire sau năvalnic, prin mâna ta elastică, unealtă a voinței divine și a talentului ancestral, care astăzi te-a găsit exact pe tine la masa de lucru.

Și dacă Dumnezeu, universul, creatorul, zeul sau orice altă formă în care ți se deslușește sursa talentului, te uită, ziua scârțâie de dimineață și știi că ești cam singur pe drum. Însă nu rătăcit și fără indicatoare, pentru că uneori inspirația se lasă rugată și amăgită, și are nevoie de semne de interes care să-i contrazică impresia de neglijare și lipsă de apreciere.

De unde vin logo-urile?

Pentru civili, logo-ul e simplitate întruchipată-n ușurință finalizată la minut. De multe ori văzut la execuție ca o banalitate cu arome de notă de subsol, atârnată-n header. Două linii și o literă, un cerc înclinat asimetric, în culori violente sau suave, două coarne … un cap de cerb și ai scăpat. Dar să fie unice, semnificative și concentrate artistic.

Avizații știu însă că logourile se măsoară în săptămâni și se cern pixel cu pixel, pe idei filosofice și simboluri moderne sau mitologice, gândite și răzgândite până la perfecțiune. Pentru fiecare companie de succes de pe piață, cu un logo inspirat de care atârnă milioane în cifră de afaceri, au muncit, au gândit și au creat, cu răspundere și talent, oameni deștepți și foarte bine plătiți. Și dacă acum a ajuns și la tine provocarea sintezei în idei vizuale, cu rezultat de logo cu “lipici” și succes garantat în reprezentare, fă câțiva pași pe Logopond.com și cheamă inspirația la tine.

Inspirație printre idei

Plin de inspirație de toate felurile Dribbble.com adună la un loc începători și avansați, inspirație tânără și aventuroasă, lângă idei mature și antrenate în timp, și în general, de tot felul și mai ales genul care te scoate din linie dreaptă, când crezi că lumea s-a sfârșit și avionul nu mai decolează.

Creat de Adobe în susținerea creativității, cu posibilitatea atașării de portofoliu personal și aruncarea de priviri fugare sau analitice pe creațiile celorlalți Behance.net te susține și el în idei cu mașină la scară. Indiferent că sunt expuse doar de dragul împărtășirii, sau în așteptarea unor critici și opinii constructive, materialele la care îți oferă acces sunt variate și stimulante, iar site-ul în sine mustește de surse de inspirație bine gândite.

 

Booooooom.com, atât de savuros încât este considerat “design porn” în lumea artiștilor. Stați liniștiți, e doar o expresie, totul e SFW (safe for work) și mai variat ca nuanțele curcubeului. Site-ul e o culegere de idei din mai multe domenii ale artei decât știi probabil să spui pe de rost, fără să-l întrebi pe Google.

De la creație la branding

Dacă ești la început de proces constructiv și vizezi crearea de branduri care să dea emoții concurenței, ia în considerare și Underconsideration.com ca sursă de inspirație și idei originale.

Cauți un site complex cu elemente de web design care să te suprindă? Întinde-ți cortul la Campsite-studio.com și adună câteva idei diferite. Cu un nume foarte sugestiv Designspiration.net te introduce direct în pâine încă de la prima pagină. Dacă ești tentat de ceva mai exotic Designiskinky.net e un site ciudat ca un creier potrivit pentru web design, deci o să vă pliați perfect pe circumvoluțiuni.

Și dacă tot mai cauți, un român inspirat îi inspiră pe alții spre înălțimi boeme cu Designersgotoheaven.com. Cu un deget tremurător pe tastă ajungi pe Ffffound.com unde unele imagini sunt NSFW (not safe for work), dar îți aduce aminte că în numele designului și al creației, limitele sunt făcute doar pentru a fi depășite. Iar pentru alte bloguri inspiraționale create cu talent și dăruire, nu ocoli nici Mr-cup.com, Itsnicethat.com, Llgd.net, Reformrevolution.com.

Idei flexibile pentru creații fixate pe hârtie

Designul de print profesionist poate fi uneori mult prea exact, obositor, plictisitor și enervant. Dacă te bântuie, sau ai de făcut un ambalaj în contur închis, o etichetă lipicioasă, o carte de vizită la patru ace sau un calendar ieșit din comun fără ieșire din tipar, îți facem noi turul de onoare prin resurse de ținut în plic pentru urgențe: Beastpieces.com, Identitydesigned.com, Serifsandsans.com și Thedieline.com, patru mușchetari pentru o cauză nobilă.

Typography, creativitatea dintre semnele standard

Muritorii de rând se încurcă de obicei din prima în grafica cuvântului, sau intuiesc vag la ce se referă prin prisma imaginii de ansamblu. Dar dacă vrei să te consideri un web designer, e o materie pe care trebuie să o mănânci pe pâine. Ca româna la bac, dreptul civil pentru avocați sau dedesubturile societății pentru sociologie.

La fel ca atomul de carbon în țesătura universului, typography este peste tot. În cărți, pe stradă, în scrisul tău de mână pe care ai uitat să-l apreciezi, în literele pe care le citești acum, tastate special pentru tine.

Are o istorie bogată și foarte îndepărtată, de pe vremea inventării scrisului, pentru că grija pentru formă a însoțit mereu grija pentru substanță. Sunt cărți întregi care tratează subiectul, preluat fără ezitare și în cadre de film, în Helvetica, turnat în cinstea fontului cu același nume. Pe un subiect atât de popular, resursele sunt mai mult decât numeroase. Te poți baza pe Absolutist.tumblr.com, pentru idei originale de typography sau doar posturi faine de pus pe Facebook. Și-n caz că te plictisești sau ai o după amiază cu destinația self-development ia-le la rând, încet și pe îndelete:

Web design între mofturi și idei efervescente

Între agonie și extaz, printre clienți care nu știu ce vor, dar nu vor chiar ca tine și cei care te ghidează în detalii microscopice prin propria împărăție … nu ești singur. Ajutorul e pe drum și la dispoziție 24 din 24 la distanță de un click întrebător. Dacă nu le-ai folosit până acum, ți le punem pe tavă cu servire în stil bufet suedez:

 

Web design și infografice inspirate informativ

Și pentru că nu se poate fără vedeta ultimilor ani, care poate încântă prin utilitate și reacții, dar sigur te mai și încurcă în eforturi de web design combinate alegoric cu informații utile, în formate hazlii sau impunătoare, conform modelului și destinației, nu te lăsăm să pleci fără un ultim ajutor sub forma de website cu idei extinse și disponibile pe profil Infosthetics.com.

Și tot pentru că unde-s mulți puterea crește și ideile vin mai lesne în interacțiune cu realitățile altora, extindem lista în comment-uri și te invităm la contribuții noi și necuprinse, sau feedback propriu pe testarea celor de mai sus. Pentru că împreună suntem mai creativi.

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

7 septembrie 2015

Trucuri UX pentru a creste durata vizitei pe site

Efortul depus pentru îmbunătățirea experienței utilizatorului pe site-ul web și folosirea de tactici și […]

Citește articolul

10 august 2021

Tot ce trebuie să știi despre PWA. Principalele beneficii PWA

PWA (Progressive Web Apps) este o tehnologie de ultimă generație a cărei beneficii încă […]

Citește articolul

24 decembrie 2014

Crăciunul – un nou motiv de sărbătoare

  În 2014, Thecon și-a extins numărul de colaboratori și proiecte finalizate cu succes, […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.