Articol de blog

Secretul succesului în procesul de web design

Autor:

Thecon

Data:

17 august 2015

Secretul succesului în web design. În orice domeniu există unul și de multe ori […]

Secretul succesului în web design. În orice domeniu există unul și de multe ori are forme diferite pentru fiecare persoana în parte. Ideea de bază este însă aceeași: rețeta care te ajută să lucrezi mai bine, mai repede, mai eficient. Să-ți impresionezi clienții prin ingeniozitatea ideilor și calitatea execuției și să simți în fiecare zi că muncești cu pasiune și plăcere.

Și în web design este la fel. Care este secretul care te poate transforma într-un web designer de succes cu proiecte memorabile? Învățarea continua, atenția la cerințele clienților, testarea și îmbunătățirea permanenta a muncii? Cheia succesului le include de fapt pe toate și constă în crearea obiceiului sănătos și constructiv de a dezvolta un proces propriu de lucru. Ce conține acest proces? Citește în continuare și află mai multe.

Dezvoltarea unui proces propriu de web-design este o muncă de durată și cu caracter repetitiv, pentru că oricât de bine l-ai defini din prima, în mod sigur îl vei retușa și perfecționa cu fiecare proiect din care înveți ceva nou. Cu ce începi?

Analiza si planificare

Începând de la discuțiile cu clienții pentru identificarea clara a cerințelor, pentru care e bine să-ți dezvolți un set de întrebări standard pe baza experienței din cadrul proiectelor de până acum, site map, contractul care definește clar ce ai de făcut, până când și în câte etape, necesarul de resurse (de la fonturi și până la poze) și procedura de obținere a accesului la server. Concluzia acestei etape trebuie să fie o imagine foarte clară a ceea ce ai de făcut, care sunt deadline-urile intermediare și deadline-ul final pe care trebuie să-l respecți și toate resursele de care ai nevoie împreuna cu costuri asociate și un timeline de obținere.

Video: Analiza și planificare cu Mindmeister

Creativitate și design

Etapa care îți place probabil cel mai mult este și cea care îți poate da bătăi de cap, daca nu este abordată eficient. Începe designul cu o schiță simplă care include elementele de baza ale layout-ului și continuă cu mock-up-uri în Photoshop pe care să le poți modifică ușor. Include un sistem de review și feedback din partea clientului pentru a fi sigur că nu muncești degeaba pe un layout care nu îndeplinește toate condițiile. Urmează tăierea și codurile de bază, doar după ce ai primit ok-ul final pe design.

Cod și funcționalitate

 

Etapa în care eroul principal este codul. Dacă ai ceva experiența în domeniu atunci știi că în aceasta etapă, elementele de baza sunt:

  • menținerea codului intra-o forma curata și organizata
  • comentariile menționate acolo unde este nevoie
  • template pentru fiecare tip de pagină
  • atenția la planificarea din contract
  • testarea și verificarea continuă a codului
  • încadrarea conținutului

Ultimele retușuri și lansarea

Este etapa în care munca ta prinde forma și se pregătește să înfrunte ochii lumii. Este de multe ori și etapa în care intervine oboseala și tracasările, mai ales daca ai avut de-a face cu un client dificil. Dar, este și etapa în care te simți răsplătit pentru toata munca și vezi un nou succes ieșind din mâinile tale. Este momentul să te ocupi de:

  • ultimele retușuri vizuale – orice detaliu contează
  • mutarea site-ului în locația permanenta
  • testarea funcționalității în profunzime – nimic nu trebuie lăsat netestat
  • evaluarea experienței utilizatorului
  • evaluarea comportamentului site-ului pe browsere multiple

Video: 5 elemente pentru o testare eficienta a unui website

După lansare

Credeai că s-a terminat? Cei mai buni și apreciați web designeri mai rămân în preajma și după lansare, pentru că nimeni nu este infailibil și cel mai relevant test este utilizarea reala a site-ului. Este etapa în care trebuie să te asiguri că clientul tău este mulțumit și că ai îndeplinit toate obligațiile contractuale, să pui la dispoziția sa documentația cu detaliile tehnice de baza ale site-ului și să obții un proces verbal semnat prin care clientul atestă că totul s-a desfășurat conform așteptărilor.

Pentru fiecare web designer acest proces arata un pic altfel, cu elemente provenite din propriile lecții de viată și experiențe de lucru. Dacă ai un sfat în plus pentru cei care sunt abia la început în acest domeniu împărtășește-l în secțiunea de comentarii de mai jos.

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

21 iulie 2021

Top 10 idei de vacanță pentru developeri

În perioada concediilor, pentru cei mai mulți dintre noi găsirea unei idei de vacanță […]

Citește articolul

27 septembrie 2021

Ce este Headless E-commerce și care sunt funcționalitățile acestuia

Situația pandemică a creat contextul perfect pentru o dezvoltare mai rapidă a tehnologiilor. Acest […]

Citește articolul

10 iulie 2020

Ce trebuie șă știi înainte de a lucra cu o agenție de marketing

Toți cei care au trecut prin acest proces pot confirma că nu este chiar […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.