fbpx

Secretul succesului in procesul de web design

Secretul succesului in web design. In orice domeniu exista unul si de multe ori are forme diferite pentru fiecare persoana in parte. Ideea de baza este insa aceeasi: reteta care te ajuta sa lucrezi mai bine, mai repede, mai eficient. Sa-ti impresionezi clientii prin ingeniozitatea ideilor si calitatea executiei si sa simti in fiecare zi ca muncesti cu pasiune si placere.

 

 

Si in web design este la fel. Care este secretul care te poate transforma intr-un web designer de succes cu proiecte memorabile? Invatarea continua, atentia la cerintele clientilor, testarea si imbunatatirea permanenta a muncii? Cheia succesului le include de fapt pe toate si consta in crearea obiceiului sanatos si constructiv de a dezvolta un proces propriu de lucru. Ce contine acest proces? Citeste in continuare si afla mai multe.

Dezvoltarea unui proces propriu de web-design este o munca de durata si cu caracter repetitiv, pentru ca oricat de bine l-ai defini din prima, in mod sigur il vei retusa si perfectiona cu fiecare proiect din care inveti ceva nou. Cu ce incepi?

 

Analiza si planificare

 
analiza
 

Incepand de la discutiile cu clientii pentru identificarea clara a cerintelor, pentru care e bine sa-ti dezvolti un set de intrebari standard pe baza experientei din cadrul proiectelor de pana acum, site map, contractul care defineste clar ce ai de facut, pana cand si in cate etape, necesarul de resurse (de la fonturi si pana la poze) si procedura de obtinere a accesului la server. Concluzia acestei etape trebuie sa fie o imagine foarte clara a ceea ce ai de facut, care sunt deadline-urile intermediare si deadline-ul final pe care trebuie sa-l respecti si toate resursele de care ai nevoie impreuna cu costuri asociate si un timeline de obtinere.

 

Video: Analiza si planificare cu Mindmeister

 

Creativitate si design

 

 

Etapa care iti place probabil cel mai mult este si cea care iti poate da batai de cap, daca nu este abordata eficient. Incepe designul cu o schita simpla care include elementele de baza ale layout-ului si continua cu mock-up-uri in Photoshop pe care sa le poti modifica usor. Include un sistem de review si feedback din partea clientului pentru a fi sigur ca nu muncesti degeaba pe un layout care nu indeplineste toate conditiile. Urmeaza taierea si codurile de baza, doar dupa ce ai primit ok-ul final pe design.

 

Cod si functionalitate

 

 

Etapa in care eroul principal este codul. Daca ai ceva experienta in domeniu atunci stii ca in aceasta etapa, elementele de baza sunt:

 • mentinerea codului intr-o forma curata si organizata
 • comentariile mentionate acolo unde este nevoie
 • template pentru fiecare tip de pagina
 • atentia la planificarea din contract
 • testarea si verificarea continua a codului
 • incadrarea continutului

 

Ultimele retusuri si lansarea

 

 

Este etapa in care munca ta prinde forma si se pregateste sa infrunte ochii lumii. Este de multe ori si etapa in care intervine oboseala si tracasarile, mai ales daca ai avut de-a face cu un client dificil. Dar, este si etapa in care te simti rasplatit pentru toata munca si vezi un nou succes iesind din mainile tale. Este momentul sa te ocupi de:

 • ultimele retusuri vizuale – orice detaliu conteaza
 • mutarea site-ului in locatia permanenta
 • testarea functionalitatii in profunzime – nimic nu trebuie lasat netestat
 • evaluarea experientei utilizatorului
 • evaluarea comportamentului site-ului pe browsere multiple

 

Video: 5 elemente pentru o testare eficienta a unui website


 

Dupa lansare

Credeai ca s-a terminat? Cei mai buni si apreciati web designeri mai raman in preajma si dupa lansare, pentru ca nimeni nu este infailibil si cel mai relevant test este utilizarea reala a site-ului. Este etapa in care trebuie sa te asiguri ca clientul tau este multumit si ca ai indeplinit toate obligatiile contractuale, sa pui la dispozitia sa documentatia cu detaliile tehnice de baza ale site-ului si sa obtii un proces verbal semnat prin care clientul atesta ca totul s-a desfasurat conform asteptarilor.

Pentru fiecare web designer acest proces arata un pic altfel, cu elemente provenite din propriile lectii de viata si experiente de lucru. Daca ai un sfat in plus pentru cei care sunt abia la inceput in acest domeniu impartaseste-l in sectiunea de comentarii de mai jos.

Lasă un comentariu