Articol de blog
Știai că au fost introduse cuvinte noi în DOOM?
Autor:
Thecon
Data:
25 ianuarie 2022
La finalul anului 2021 în Dicționarul Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române au […]
La finalul anului 2021 în Dicționarul Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române au fost incluse în jur de 3.600 de cuvinte noi.
Dacă ai de-a face cu gramatica limbii române zilnic, iar DEX-ul este cel mai bun prieten al tău, sau dacă ești, pur și simplu, curios să afli ce cuvinte noi au fost adăugate și care au fost cele mai importante modificări în DOOM atunci acest articol este pentru tine.
Deși limba română este foarte frumoasă și melodioasă, ea se dezvoltă continuu. A III-a ediție actualizată a DOOM-ului, comparativ cu ediția anterioară, nu aduce multe schimbări radicale. Vor fi incluse mai multe cuvinte noi, în principal împrumutate din limba engleză.
Cuvinte noi adăugate în DOOM din cauza pandemiei de COVID-19
Pandemia și-a adus aportul ei în această modificare. De exemplu, cuvinte noi adăugate pe acest subiect sunt: coronavirus, comorbiditate și booster. La fel, se face o diferențiere între noțiunea virus biologic și cel folosit în IT. Forma de plural la primul este virusuri și la cel de calculator este viruși. Apropo, forma de plural a coronavirusului este coronavirusuri.
Breaking news, news alert, cât și fake news sunt din nou de actualitate. Din cauza situației pandemice și a dezinformării care apare uneori privind acest subiect. Fac referire strict la modul în care este scrisă o știre, la actualitatea acesteia. Au scop de atenționare a celui care vizionează respectivul program de știri.
Faptul că oamenii au văzut aceste cuvinte la televizor, pe canalele de știri sau alte surse, a obligat DOOM 3 să le includă în varianta cea nouă.
Au fost introduse multe cuvinte împrumutate din limba engleză cum ar fi upgrade și upgrada. Două cuvinte care nu se referă decât la faptul că un obiect sau un proces a primit o îmbunătățire. Diferența dintre cele două forme este strict gramaticală:
- “upgrade” este substantiv și se traduce prin “îmbunătățire”,
- “a upgrada” este verb și se traduce prin “a îmbunătăți”.
Dacă înainte se considera un lucru inadecvat când auzeai la adolescenți cum că “dă upgrade la calculator” sau “a upgradat o anumită aplicație”, acum este perfect acceptabil să le auzi și să le scrii în română. Multe cuvinte noi împrumutate s-au păstrat în formă integră precum weekend sau takeaway.
Din limbajul folosit în prezent de tineri au fost incluse și în DOOM cuvintele: selfie, hashtag, gamification, hobby, like și hacker. Gamification este un cuvânt mai specific și are legătură cu trecerea activităților cotidiene tot mai mult în mediul online. Acesta înseamnă adăugarea unor elemente pentru a crea o experiență mai interactivă pe site-uri asemănătoare unui joc.
În premieră a fost adăugat termenul hobby care a intrat demult în vocabularul nostru și are terminația la plural fără cratimă, hobbyuri. Aceasta se aplică și la trend, chiar dacă are un echivalent în limba română și anume tendință. Observăm și la noi la birou folosirea echivalentului englez tot mai des.
Multe dintre aceste cuvinte noi provin din mediul online și încep să domine tot mai mult în viețile noastre. O noutate a acestei ediții o constituie eliminarea unor cuvinte care au pronunție dublă, de exemplu: trafic. Se va pune accent doar pe litera ,,A” și nu pe ,,I” cum era în trecut, când se acceptau ambele variante. La fel, a rămas o singură variantă corectă pentru profesor, și anume cel cu accent pe ,,E”.
În plus, au fost stilizate unele cuvinte noi pentru a le da o pronunție mai românească precum: advertorial, accesorizat și adresabilitate. Advertorial este cuvânt mai nișat și înseamnă o reclamă scrisă sub forma unui articol.
Este alcătuit din 2 termeni din engleză: advertisement (reclamă/publicitate) și editorial (articol de ziar). Alte cuvinte des utilizate în vorbire și pe care le poți găsi în DOOM sunt afterschool și all inclusive.
Limba română evoluează continuu și este normal să fie așa. Chiar dacă includerea de cuvinte noi din alte limbi nu pare o idee bună, este o parte din proces și nu putem exclude globalizarea.
Noua ediție a DOOM-ului cu cele 3600 de cuvinte noi va fi disponibilă foarte curând în toate librăriile. Aceasta poate fi achiziționată online de pe site-ul editurii Univers Enciclopedic.
Folosește aceste cuvinte noi pentru a scrie conținut relevant nișei tale (pe Social Media sau website) și citește acest articol pentru a înțelege de ce este foarte important să ai content de calitate.
Tags
Distribuie
Blogul Thecon
Articole recomandate
15 iunie 2017
Cum ți se încarcă site-ul? 8 pași rapizi pentru optimizarea vitezei de încărcare.
În ultima perioadă am lucrat la setări suplimentare pentru a mări viteza website-urilor pe […]
Citește articolul12 august 2015
Cele mai populare platforme e-commerce din Romania
Cine conduce detașat pe piața românească? La 18 ani de la primele magazine on-line […]
Citește articolul11 aprilie 2022
Brand Experience. Ce este și care sunt componentele lui ?
Cu cât afacerea ta se focusează mai mult pe abordarea unui plan de business […]
Citește articolulThecon Newsletter
Abonează-te pentru noutăți!
Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.