Articol de blog

Tehnologia Blockchain – Industria de Web Development înainte și după Blockchain

Autor:

Thecon

Data:

4 august 2022

Ca orice alt principiu inovator sau tehnologie revoluționară, tehnologia Blockchain a reușit și ea […]

Ca orice alt principiu inovator sau tehnologie revoluționară, tehnologia Blockchain a reușit și ea să genereze destul de multe valuri în fiecare industrie care a primit-o cu brațele deschise. Ceea ce este și mai interesant este că de blockchain vom continua să auzim tot mai mult pe măsură ce companiile cu impact major la nivel internațional vor folosi această tehnologie pentru a crea produse cu acces global, ieftine și pentru uz cotidian.

Până atunci, putem doar să vorbim despre cum tehnologia Blockchain a afectat industria unde suntem activi zilnic, web developmentul. 

Ce este Tehnologia Blockchain și ce înseamnă ea din punct de vedere principial

Foarte simplu spus, tehnologia blockchain este un registru virtual, distribuit cu toți utilizatorii care pot realiza tranzacții în cadrul acestuia. Toate tranzacțiile pot fi urmărite, iar costurile sunt mult mai mici având în vedere că puterea de procesare este dată de numărul de utilizatori prezenți în registru. În blockchain se pot tranzacționa assets, precum proprietatea intelectuală, drepturi de autor, fotografii sau chiar documente digitale. 

Tehnologia blockchain ne-a oferit posiblitatea să valorificăm orice asset digital și să putem crea un market pentru ca acestea să fie cumpărate sau vândute fără riscuri sau costuri.

Ce înseamnă tehnologia blockchain pentru Web Development? 

Toate afacerile din mediul online se bazează pe o resursă foarte importantă, informația. Cu cât informația este distribuită mai rapid, mai corect și mai sigur, cu atât calitatea acesteia va fi mai mare, iar transparența va crește. Tehnologia Blockchain oferă un canal transparent de distribuire a informației ce poate fi accesată de către toți utilizatorii. Aceștia pot vedea tranzacții, plăți, comenzi, conturi, alți utilizatori, capacitate de producție și multe altele. 

Avantajul este că fiecare membru are acces la toate aceste informații, deci nicio informație nu poate să fie manipulată, nicio tranzacție nu poate fi efectuată fără ca aceasta să respecte norme de transparență absolută. Astfel, în web development, informațiile vor câștiga încredere, platformele vor funcționa mai rapid și cu garanția securității, iar eficiența va crește datorită vitezei și transparenței.

Cum a evoluat tehnologia blockchain de-a lungul timpului

Pentru a înțelege mult mai bine care este evoluția prin care a trecut tehnologia blockchain de-a lungul timpului, iată cum au arătat câteva dintre cele mai importante repere temporale ale acestei tehnologii inovatoare. Vom analiza o perioadă de 10 ani cuprinsă între anii 2010 și 2020.

2010

  • Februarie – S-a lansat primul exchange de cryptocurrency din lume, Bitcoin Market
  • Decembrie – Satoshi Nakamoto încheie orice fel de comunicare cu lumea

2011

  • Ianuarie – Peste 5 milioane de Bitcoin au fost deja generați

2013

  • Mai – Primul raliu dintr-un crypto market are loc. Bitcoin ajunge la un preț de $220 pentru ca mai apoi să scadă din nou până la $70
  • Octombrie – Suntem martori la apariția primului bancomat exclusiv pentru Bitcoin
  • Noiembrie – Vitalik Buterin lansează Ethereum

2014

  • Martie – Stripe acceptă să proceseze tranzacții și plăți prin Bitcoin

2015

  • Ianuarie – Coinbase se lansează, fiind primul crypto exchange din US

2016

  • Martie – Planul guvernamental al Chinei pe următorii 5 ani cuprindea foarte multe strategii și legi cu privire la tehnologia Blockchain

2017

  • Aprilie – Bitcoin este recunoscut ca fiind monedă oficială în Japonia
  • Septembrie – China banează orice formă de ICO
  • Octombrie – Prețul bitcoin depășește $5.000
  • Noiembrie – Prețul bitcoin depășește $10.000
  • Decembrie – Bitcoin atinge valoarea de $20.000
  • Decembrie – Proiectul Ethereum devine și el viral
  • Decembrie – Guvernul Austriei fondează Institutul de Cercetare pentru Cryptocurrency

2018

  • Ianuarie – Elveția acceptă plăți prin Bitcoin
  • Ianuarie – Peste 80% din toată cantitatea de Bitcoin a fost minată
  • Ianuarie – Market cap-ul pieței crypto atinge 800 de miliarde de dolari
  • Ianuarie – Facebook banează reclamele despre Crypto
  • Martie – Google banează reclamele despre Crypto
  • Decembrie – Un studiu făcut de echipa Kaspersky arată că până în anul 2019, peste 19% din populația globului a achiziționat cryptocurrency

2019

  • Ianuarie – În US, aparatele Coinstar au început să vândă cryptocurrency chiar și în magazine de alimente.

Cum arată viitorul pentru relația dintre Blockchain și Web Development?

Vom lua tehnologia Blockchain și o vom privi din mai multe perspective care se află într-o strânsă legătură cu beneficiile pe care le aduce. Înainte de asta, trebuie să precizăm că web developmentul și tehnologia Blockchain au dovedit că pot conlucra, ba chiar mai mult decât atât, pot să genereze tehnologii mult mai sigure și eficiente. 

Companii precum Microsoft, Amazon sau IBM au creat sisteme prin care oferă posibilitatea ca orice companie să beneficieze de tehnologia blockchain sub forma unui serviciu. Iată ce impact are această tehnologie în Web Development:

  • Transparență totală pe web

În clipa în care s-a produs o acțiune pe blockchain, aceasta va lăsa o amprentă digitală care poate fi urmărită pentru totdeauna. Nu poate fi modificată sau ștearsă fiind o dovadă absolută a unei activități ce a avut loc. Astfel, toate tranzacțiile sunt vizibile, transparența fiind și ea absolută.

  • Reducerea costurilor

Tehnologia Blockchain nu are nevoie ca un procesator de plăți să proceseze tranzacțiile. Aici intervine tehnologia de smart contract. Astfel, costul pentru tranzacții și timpul de procesare scade considerabil. Lucru extrem de benefic pentru afaceri precum magazinele online.

  • Automatizare

Tehnologia de Smart Contract nu înseamnă altceva decât lansarea unui proces de acțiuni predefinite. Platforma știe deja care este direcția procesului, prin urmare, executarea acestuia este mai rapidă, iar automatizarea unor procese poate fi făcută mai ușor.

Concluzie

Ești pregătit pentru un nou univers al mediului Web? Dacă vrei să afli mai multe informații despre blockchain și cum poți profita de tehnologie pentru a îmbunătăți calitatea proiectelor web, lasă-ne un comentariu sau scrie-ne un mesaj iar unul dintre specialiștii noștri te va contacta curând!

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

22 noiembrie 2021

Fidelizarea Clienților – 7 metode eficiente pentru magazinul tău online

Unul dintre miturile promovate în rândul companiilor este că, un produs foarte bun este […]

Citește articolul

19 februarie 2019

Website Ranking Tips and Tricks: cum să “te pui bine” cu Google

Marele Necunoscut. Ăăăhăăă, câte lucruri nu ne sunt Marele Necunoscut. Taxe, Impozite, Codul Civil, […]

Citește articolul

10 octombrie 2017

Susținem #ExperienceRomania 2017

În perioada 23 Octombrie – 5 Noiembrie se desfășoară cel mai mare proiect de […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.