Articol de blog

Cum ne influenteaza tehnologia informatiei viata?

Autor:

Thecon

Data:

31 mai 2019

Suntem IT-isti iar asta ne ocupa tot timpul. Aceasta presupusa zicala din popor nu […]

Suntem IT-isti iar asta ne ocupa tot timpul. Aceasta presupusa zicala din popor nu mai este aplicabila doar IT-istilor care isi petrec 80% din zi pe internet sau printre cabluri. Cu totii, indiferent de domeniile in care activam sau de pasiunile din timpul liber, suntem afectati intr-un mod sau altul de tehnologia informatiei. Doar ca research-ul pe care l-am facut pentru acest articol ne-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care fie nu le cunosteam inainte, fie le ignoram.

IT-ul, un domeniu omniprezent aflat în continuă evoluție, va influența întotdeauna societatea. Intrebarea este cum, iar raspunsurile pe care le-am adunat in articolul de astazi s-ar putea sa te surprinda…

Ce aspecte cotidiene ale vietii sunt afectate de tehnologia informatiei

1. Utilizarea Social Media în campaniile electorale

Acum 20 de ani, alegerile erau cu totul alt joc de putere. Introducerea platformelor precum Twitter și Facebook au ridicat interacțiunea între candidați și public la alt nivel.

Să compari Bush vs. Kerry în 2004 cu Obama vs. McCain în 2009 și cu Trump vs Clinton în 2016 e ca și cum ai compara Nokia cu primul model de iPhone și cel mai nou model de iPhone. În primul exemplu spre deosebire de celelalte două, candidații nu interacționau direct cu publicul prin intermediul canalelor de comunicare personale.In plus, publicul de astăzi își poate exprima orice opinie vizavi de un candidat cu sau fără argumente pertinente și poate influența la rândul său cercul imediat de prieteni.

Insa revolutia Facebook e p sabie cu doua taisuri: pe deoparte, permite colectarea inteligenta a datelor si targetarea publicului. Pe de alta parte, orice gafa poate fi foarte usor viralizata. Insusi Trump are o stiva de meme-uri si clipuri virale inalta cat Burj Khalifa.

2. Sindromul Vibratiilor Fantoma Syndrome – tehnologia informatiei

Ei bine, acesta este un mod mai putin laudabil in care Social Media ne transforma vietile. Ghost Vibration syndrome este perceptia gresita  ca ne vibreaza telefonul atunci cand de fapt el nu face acest lucru. Este cunoscut drept o halucinatie tactila pentru care trebuie sa le multumim aplicatiilor de instant messaging.

Fun Fact: Conform unui studiu, majoritatea utilizatorilor de mobil resimt aceste vibratii fantoma, asa ca nu e cazul sa te umfli in pene sa zici ca in cazul tau sigur nu e valabil.

3. Popcorn brain sau creierul cu atentie limitata

Denumit astfel de cercetatorul David Levy in 2011, popcorn brain se refera la impactul pe care tehnologia informatiei o are asupra cognitiei.

Vezi tu, instant messaging, emailurile si snapchaturile ne ofera constant noi bucati de popcorn pe care suntem gata sa le infulecam din minut in minut. Fiind atat de obisnuiti cu acest tip de informatie-popcorn, am ajuns in stadiul in care nu prea mai suntem in stare sa citim texte precum Fratii Jderi din pacate. De-a lungul timpului, creierele noastre s-au reprogramat sa caute informatii scurte si proaspete constant – exact ca pe internet.

4. Automatizarea poate influenta chiar si demograficul unui popor

Suna de necrezut dar stati sa va explicam. Sa luam exemplul Japoniei in ceea ce priveste automatizarea. Japonia este tara cu cea mai mare densitate de tonomate din lume (un tonomat la 23 de oameni). Tonomatele lor vand, vorba planetei Moldova, di tati: snack-uri, bauturi, cafea, tigari, fructe, supa, oua si chiar umbrele. Aceasta aparent inocenta si inofensiva masinarie a cauzat un adevarat fenomen cultural:

  • A redus costul si nevoia de forta de munca intr-o tara cu tendinta de imbatranire si o rata negativa a natalitatii
  • A redus rata criminalitatii
  • A ridicat nivelul de incredere al japonezilor in automatizare si robotica

Nu degeaba Japonia se numara printre cele mai dezvoltate tari din lume.

5. Tehnologia informatiei a catapultat o noua industrie: smart homes

Ce-i drept, unele tehnologii sunt incredibile si inovative, altele pot fi degeaba. Nimeni nu are reala nevoie de un storcator de fructe care se poate conecta la Wi-fi si este prevazut cu o boxa waterproof in capac. Dar sunt si anumite tehnologii smart care te fac sa spui game over, take my money. Noi, in calitate de parteneri si colaboratori cu prietenii de la cleste.ro, distribuitor de tehnologii smart, suntem si mai predispusi sa facem acest lucru.

Pot fi lucruri accesibile precum intrerupatoare tactile sau investii pe termen lung precum sisteme de pontaj si de supraveghere. In orice caz, smart technology este un fenomen extrem de popular si o industrie de zeci de miliarde de dolari care cu siguranta ne va schimba viata in urmatorul deceniu.

In concluzie, cand vine vorba despre tehnologia informatiei putem spune ca schimbarea e singura constantă. Nucleul companiei noastre se bazeaza pe aceasta evolutie continua, fie ca vine vorba despre CMS sau tehnici de graphic design. Tehnologia nu va pleca nicaieri in viitorul apropiat ci din contra. Ne va influenta din ce in ce mai mult.

Speram ca acest articol a fost folositor si asteptam in comentarii alte exemple sau predictii despre modul in care IT-ul ne va schimba vietile!

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

21 ianuarie 2022

8 Things About Outsourcing in Romania You`ll Want to Know

Just give us a call at +40 762 994 622 or email at contact@thecon.ro […]

Citește articolul

21 martie 2019

Servicii de Copywriting. Tipuri de content pentru website

Putem începe prin a ne lăuda cu suma investită în dezvoltarea celui mai arătos […]

Citește articolul

7 iunie 2021

Cum îți creezi un magazin online de la 0?

Îți dorești de mult timp să-ți deschizi un magazin online, dar nu știi cu […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.