Articol de blog

Ultimele noutăți din domeniul web design

Autor:

Thecon

Data:

28 mai 2014

Mediul online se află în continuă schimbare, astfel încât să ai un site extraordinar […]

Mediul online se află în continuă schimbare, astfel încât să ai un site extraordinar poate fi dificil, iar să fie original este și mai greu, având în vedere numărul de site-uri similare ca design. Luând în considerare această premiză, este important să fim la curent cu trendurile în ceea ce privește design-ul pentru următorul an.

design

Primul pas pentru a avea un site original îl reprezintă analiza design-ului, a conținutului și a funcționalităților site-ului tău sau dacă nu ai un site dar îți dorești unul, este recomandat să te documentezi despre tehnologiile ce sunt disponibile pe piața de referință și cum le poți implementa pentru a-ți atinge obiectivul.
O precizare importantă este că trendurile prezentate mai jos nu sunt aplicabile pentru toate site-urile, creativitatea fiind ingredientul esențial pentru crearea fiecărui site în parte. Aceste tendințe însă nu trebuiesc folosite simultan pentru a obține un rezultat remarcabil, deoarece este suficientă aplicarea unui singur trend pentru a ajunge la rezultatul dorit. Acestea fiind spuse, voi continua să vă prezint câteva din trendurile „website design” pentru anul 2014:

Site-urile „o singură pagină”

Dacă ai un site mic, design-ul „o singură pagină” este perfect deoarece în acest mod poți trimite un mesaj controlat vizitatorilor și în același timp atenția le va fi captată doar de detaliile relevante și importante. Pe de altă parte, dacă ai foarte mult conținut pe site-ul tău sau dacă vrei să îți concentrezi atenția pe optimizarea în motoarele de căutare, browser-ul „o singură pagina” nu este ideal pentru tine. Dacă doreşti să fii eficient şi la obiect, acest design este un trend ce trebuie să îl iei în considerare.

Interfaţa utilizatorului de tip “flat”

Acest concept este necesar în web design şi poate fi regăsit în majoritatea site-urilor şi se concentrează pe conţinut, rezultatul fiind un design simplu cu mai puține elemente ce pot distrage atenția. Până în prezent s-a pus accentul pe design de tip „skeuomorphic” cu colțuri rotunde, umbre şi obiecte ce arătau şi păreau reale. Această tehnică va fi înlocuită treptat cu interfaţa de tip „flat”, ce presupune o abordare mai simplă, cu un design ce are mai puţine elemente care pot încarca site-ul. Marile companii au implementat deja acest tip de design: Apple (iOS7), Google (Gmail), Facebook și Windows (Windows 8).

Meniu fixat în partea de sus a site-ului

În majoritatea cazurilor, partea cea mai dificilă este să creezi un site „friendly” pentru a fi uşor de utilizat de către vizitatori. În trecut, barele de meniu rămâneau blocate în partea de sus a site-ului în timp ce navigai în partea de jos a site-ului, dar astăzi cu paginile mult mai lungi şi browser-ele pentru mobile, să accesezi acel meniu de sus devine mult mai dificil. Din acest motiv, multe site-uri se orientează către fixarea barei de meniu în partea de sus a ferestrei browser-ului, lucru care permite accesarea mult mai rapidă, îmbunătăţind astfel navigarea pe site a utilizatorilor.

Site pentru mobil

O metodă cunoscută de a implementa un site pe mobil este să creezi un site separat care să fie compatibil cu dispozitivele mobile. Acest lucru se realizează de multe ori prin crearea unui subdomeniu pe site-ul deja existent, de exemplu: https://m.webascender.com sau https://mobile.webascender.com. Când vizitatorii îţi vor accesa site-ul de pe dispozitive mobile, site-ul va detecta acest lucru şi îi va redirecţiona către site-ul realizat pentru mobil. Această metodă este avantajoasă dacă vrei 2 design-uri complet diferite pentru cele 2 variante de site-uri, dar trebuie să ţii cont că trebuiesc create şi menajate 2 seturi de conţinut diferite, unul pentru dispozitive mobile şi unul pentru cel original. Noile tehnologii au ajutat la învechirea acestei opţiuni în favoarea integrării unui design “responsive”.

Design “responsive”

Crearea unui web design responsive este în acest moment cea mai bună metodă de implementare a unui site pe dispozitive mobile. În loc să creezi 2 seturi de conţinut pentru 2 site-uri diferite, poţi să foloseşti design-ul pe care îl ai deja și care va răspunde rezoluţiei dispozitivului de pe care va fi accesat. Utilizatorii de PC-uri, tablete şi telefoane mobile vor vedea acelaşi conţinut dar într-o configuraţie diferită ce a fost construită specific pentru fiecare dispozitiv în parte.

Fundal cu imagini

În trecut, fundalurile cu imagini mari nu excelau în design, se încărcau foarte greu și dădeau o notă nefavorabilă site-ului. De cele mai multe ori, aceste fundaluri îţi distrăgeau atenţia şi erau enervante în loc să transmită un mesaj clar. Datorită conexiunilor la internet mai rapide, timpul de încărcare a unei pagini web este mai mic decât era cu 5-10 ani în urmă. De aceea, imaginile de fundal nu mai reprezintă o problemă din punctul de vedere al timpului de încărcare, dar se pune întrebarea dacă se potrivesc cu specificul site-ului. Specialiștii în design pot integra imagini de fundal într-un site, atât timp cât sunt utilizate corect și pentru a îmbunătăți experiența vizitatorului.

Videoclipuri pentru fundal

Odată cu utilizarea imaginilor de fundal cu dimensiuni mari, se dezvoltă fundalurile video. În trecut, utilizarea videoclipurilor pentru fundalurile site-urilor a fost constrânsă de limitările browser-elor și viteza de încărcare a paginii web. În timp ce unele browser-e au rămas limitate în această privință, noile browser-e permit utilizarea videoclipurilor pentru a îmbunătăți design-ul site-ului. Cu toate acestea, fundalurile video nu trebuie să fie punctul central al site-ului, ci doar să aducă un plus design-ului.

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

8 mai 2015

Logo-uri personalizate pentru 25 de ţări

Cum ar arăta dacă fiecare țară ar fi reprezentată de un logo creat de […]

Citește articolul

19 februarie 2019

Website Ranking Tips and Tricks: cum să “te pui bine” cu Google

Marele Necunoscut. Ăăăhăăă, câte lucruri nu ne sunt Marele Necunoscut. Taxe, Impozite, Codul Civil, […]

Citește articolul

7 martie 2022

Răspunsuri de la specialiștii noștri în Marketing

Am întrerupt programul special al blogului. În urma unei discuții de birou, am găsit […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.