Articol de blog

10 tool-uri utile pentru un web design ca la carte

Autor:

Thecon

Data:

8 octombrie 2021

Știm cu toții că pe lângă doza generoasă de creativitate și nelipsitele skilluri tehnice, […]

Web design

Știm cu toții că pe lângă doza generoasă de creativitate și nelipsitele skilluri tehnice, pentru a crea un web design ca la carte este nevoie și de o serie de unelte care să-ți ușureze munca.  Din fericire, atunci când vine vorba de unelte care să-ți vină în ajutor cu mockup-urile, frame-urile, testele, funcționalitățile VR, dar și multe altele, ai de unde alege! 

Iată  care sunt cele mai utile 10 unelte pentru un web design “outside the box”:

 

1.Web Design inovativ cu InVision Studio

In vision logo design

InVision Studion este un instrument dedicat exclusiv pentru interfață. Acesta vine cu numeroase funcții și opțiuni, cum ar fi prototiparea rapidă, proiectarea receptivă și colaborativă, ajutând la crearea unor interfețe interactive și interesante. 

Totuși, punctul forte al acestui tool rămâne prototiparea, mai ales dacă design-ul tău implică și animație. Prototiparea rapidă îți permite să creezi tranziții complexe și imaginative, având oportunitatea să obții animațiile mult dorite.

Mai mult decât atât, poți crea aceste animații și tranziții personalizate printr-o serie de gesturi și interacțiuni, cum ar fi glisarea, clicul și deplasarea.

 

2. Adobe XD

Adobe XD web design

Adobe XD  face parte din suita Adobe Creative Cloud, fiind  un editor grafic bazat pe vectori și, totodată, un instrument pentru prototiparea și proiectarea unui user experience excelent pentru aplicațiile web și mobile. Cu Adobe XD, echipele pot proiecta experiențe, pot crea prototipuri interactive, pot partaja conținutul cu examinatorii, pot repeta și vedea actualizările în timp real, toate cu o singură soluție.

În plus, deoarece XD este integrat în Photoshop și Illustrator, întregul proces de design este de aproape 3 ori mai rapid.

De asemenea, Adobe XD se integrează cu restul programelor din suita Creative Cloud, ceea ce înseamnă că vei putea foarte ușor să imporți sau să lucrezi cu materiale realizate în Photoshop sau Illustrator.

 

3.UXPin

Un alt instrument de web design util dacă lucrezi în acest vast domeniu este UXPin. Această aplicație dedicată de prototipare este disponibilă atât pentru Windows, cât și pentru MAC. Există posibilitatea să folosești această unealtă fără a o descărca, accesând-o direct în browser.  Comparativ cu alte instrumente de web design, care imită interacțiunile numai prin conectarea diferitelor elemente, UXPin îți permite să lucrezi cu elemente interactive și componente de cod. 

UX Pin design

De asemenea, UXPin pune la dispoziție utilizatorilor biblioteci de elemente integrate pentru  iOS, Material Design și Bootstrap, plus numeroase seturi de pictograme gratuite pentru a crea design-urile mult dorite. Pentru a te asigura că proiectele tale rămân în concordanță cu standardele WCAG, UXPIN are o serie de funcții de accesibilitate, pe care le poți utiliza cu încredere. 

 

4. Sketch

Sketch design tool

Sketch este o aplicație vectorială profesională, cu o interfață intuitivă și instrumente puternice.  Această aplicație a fost concepută special pentru a crea site-uri web și aplicații, astfel încât să nu existe funcții inutile care să aglomereze interfața.  Datorită utilității sale nișate, aceasta este mult mai rapidă și eficientă, comparativ cu un software ce are o gamă mai largă de întrebuințări. 

Câteva din punctele tari ale acestui software sunt:

 • O interfață a utilizatorului foarte simplă și intuitivă
 • O bibliotecă de elemente ce pot fi reutilizate
 • Plugin-uri ce oferă numeroase caracteristici foarte utile
 • Este foarte rapid și responsive

5. Figma

Figma design tool

Figma este cel mai intuitiv instrument de design utilizat în zilele noastre. Schimbarea numelor și a obiectelor durează, literalmente, un moment, la fel ca adăugarea descrierilor și reorganizarea elementelor de design. Interfața, inclusiv secțiunea Pagini, este foarte prietenoasă și proiectată bine. Mai mult, atât importarea obiectelor, cât și crearea unora noi sunt operațiuni foarte simplu de efectuat pentru un web designer. 

Iată câteva motive pentru care să alegi Figma:

 • Este rapid și ușor de utilizat de către oricine
 • Figma găzduiește o comunitatea extraordinară de designeri
 • Are o integrare Slack
 • Deține capabilități de prototipare și animație
 • Este o aplicație web-based și funcționează oriunde
 • Oricine deține un link poate accesa design-urile  în browser

 

6. ProtoPie

proto pie webdesign

Instrumentul de web design ProtoPie vă permite să creați interacțiuni complexe și să vă apropiați de funcția finală ideală a designului dorit. Principala sa caracteristică ce diferențiază această unealtă de multe altele este capacitatea de a controla senzorii dispozitivelor inteligente din prototipul tău, cum ar fi, de exemplu, înclinarea, sunetul, busola și senzorii 3D Touch. 

În funcție de nevoile și caracteristicile proiectului, această unealtă este ideală pentru cei care doresc să beneficieze de toate caracteristicile unei aplicații native. Un mare plus este că e ușor de utilizat și nu necesită niciun cod.

7. Colorcinch

Colorcinch este un instrument puternic și util,  pe care fiecare web designer ar trebui să îl aibă în arsenalul său. Cu această unealtă, oricine poate crea o grafică uimitoare de la zero, fără a fi nevoie de o experiență anterioară vastă în utilizarea unor programe specifice de design. În plus, pe lângă caracteristicile sale clasice, Colorcinch este extrem de utilă atunci când vrei să transformi niște simple imagini în reprezentări grafice artistice.

Colorcinch wedesign

Pe lângă caracteristicile anterior menționate, această unealtă este extrem de utilă deoarece:

 • Este complet web-based, deci nu trebuie descărcat niciun fișier adițional
 • Are un design intuitiv, simplu, fără reclame sau alte ferestre pop-up
 • Pune la dispoziție o bibliotecă generoasă de grafică, vectori, filtre și efecte artistice
 • Are o interfață pentru începători, astfel, nu necesită cunoștințe suplimentare sau consultarea unor tutoriale
 • Permite descărcarea imaginilor și a desenelor grafice în mai multe formate, de înaltă calitate

 

8. Axure

axure web desingAceastă unealtă este una dintre cele mai bune când vine vorba de wireframing, fiind excelentă pentru proiecte complexe ce necesită date dinamice. Cu Axure, vă puteți concentra cu adevărat asupra simulării proiectelor care sunt atât tehnice, cât și care necesită o atenție esențială asupra structurii și datelor.

Câteva dintre principalele avantaje pe care le oferă Axure sunt:

 • Generarea de prototipuri HTML și JavaScript fără a scrie vreo linie de cod
 • Utilizarea de logică condițională, conținut dinamic, animații, calcule
 • Prototipurile pot fi protejate prin parolă
 • Posibilitatea de a previzualiza cum va arăta un design în diferite dimensiuni de ecran, mobil, tabletă și desktop

 

9. Marvel 

Marvel este un instrument pentru conversia imaginilor și a machetelor în prototipuri. Este unealta ideală pentru transformarea fișierelor de proiectare în cod din mai multe surse, inclusiv Sketch și Photoshop. Marvel este unul dintre cele mai simple moduri de a vă transforma schițele, imaginile și machetele în prototipuri realiste pentru mobil și web.

Marvel

De ce să folosești Marvel?

 • Poate fi accesat de oriunde, din browser
 • Poate fi utilizat de oricine, fără experiență vastă în web design
 • Poate reda rapid o aplicație sau un site web
 • Oferă prototipuri rapide, cu efort redus pentru clienți
 • Include simulare de acțiune, cum ar fi hover sau declanșatoare pentru o experiență completă

 

 10. Affinity Designer

Affinity designer web design tool

Affinity Designer este perfect pentru ilustratori și graficieni care lucrează în mod regulat cu grafică vectorială și imagini raster în același timp. Datorită modului în care spațiul de lucru poate  fi comutat de la vector la pixel este, de asemenea, unealta favorită a pictorilor digitali. 

Această unealtă permite crearea de modele precise, utilizând funcțiile de zoom și grilele avansate, precum și opțiunile avansate de fixare. De asemenea, software-ul permite designerilor să utilizeze simboluri dinamice și elemente receptive, precum și să obțină o previzualizare a pixelilor proiectelor lor.

Concluzii

Indiferent de experiența pe care o ai în domeniul web design-ului, aceste unelte sunt menite să-ți ușureze munca și să te ajute să creezi cele mai inovative design-uri. În funcție de proiectele la care lucrezi, cu siguranță vei găsi în această listă una sau mai multe unelte potrivite, care vor aduce un plus de valoare creațiilor tale, și de ce nu, un User Experience “Wow”.

P.S. Dacă vrei să descoperi mai multe Tips&Tricks-uri pentru un User Experience de înaltă calitate, poți citi aici articolul nostru.

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

4 martie 2019

Gadgets: toți știm să le folosim, dar câți știm să le și curățăm?

Vine, vine priiiimăvaraaaa,/ se așterne-n toaaată țara,/ microbi și tuse pe câmpii,/ ce-ar fi […]

Citește articolul

7 septembrie 2015

Trucuri UX pentru a creste durata vizitei pe site

Efortul depus pentru îmbunătățirea experienței utilizatorului pe site-ul web și folosirea de tactici și […]

Citește articolul

28 noiembrie 2017

Ziua ștafetei împreună cu 24 de elevi de 12 ani

Ce este ziua ștafetei? „Ziua Ștafetei” celebrează dreptul tuturor copiilor și tinerilor de a […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.