Articol de blog

De la avocat la Web Developer: interviu cu Ioana

Autor:

Thecon

Data:

25 martie 2019

Întrucât biroul Thecon a hotărât unanim (ahem!) că femeile merită să fie sărbătorite nu […]

Întrucât biroul Thecon a hotărât unanim (ahem!) că femeile merită să fie sărbătorite nu doar o singură zi pe an ci o întreagă lună, continuăm azi manifestarea Girl Power cu un interviu ca atare. De obicei cuvântul IT-ist generează în mintea colectivă anumite asocieri, majoritatea masculine: barbă, tricouri cu slogan și hobby-uri de Gaming. Ioana e mai mult cocoțată pe tocuri decât în Adidași, iar hobby-urile ei includ mai mult beauty decât gaming. Ceea ce este special la Ioana, pe lângă accentul ei delicios care ne înseninează fiecare dimineață, este parcursul ei de la studentă la drept la web developer cu acte în regulă. Ioana este omul care întâi face research amănunțit, și apoi întreabă. Dacă i-am cere să facă o aplicație mobilă aferentă time travellingului și destinată dinozaurilor, sigur nu s-ar da la o parte din echipă, ci din contră. Puțini web developer  au atitudinea de doer  pe care o are Ioana. Probabil că de aceea i-a fost și ușoară tranziția de la avocatură la site-uri Web.

 

Pentru studenții care încă își rod unghiile din teama alegerii unei specializări nepotrivite, acest interviu ar trebui să fie o compresă rece pentru voi…

 

Bună, Ioana. Care e primul lucru pe care dorești să il afle cititorii noștri despre tine?

Salut, Noemi! Hmm… Am mintea de 50 de ani și sufletul de 18!

 

web developer

Povestește-ne puțin din parcursul tău academic. SPOILER ALERT: nu este clasicul drum IT-ist…

Am terminat Facultatea de Drept și chiar am activat în acest domeniu vreo 8 ani de zile, până să realizez că nu este ceea ce îmi doresc să fac cu adevărat. M-a atras dreptul pentru că: 1. O parte din familia mea lucrează în acest domeniu de când eram mică; 2. Mereu mi-a plăcut să am de a face cu hârtiile. Am și acum roba de consilier juridic în dulap. Poate o sa o mai port de vreun Halloween.

 

De ce ai tras de volan atât de brusc de la un domeniu în care cu siguranță ai investit foarte mult efort, la un alt domeniu care nu se atinge nici măcar tangențial cu primul?

Nu mă simțeam împlinită din punct de vedere profesional, așa că m-am hotărât să fac un curs de HTML-CSS-JS ( dragostea mea din liceu – am avut profil intensiv informatică). Curs care mi-a plăcut la nebunie și la care m-am descurcat excelent. Da, sunt și foarte modestă 😄

 

Există skill-uri deprinse pe băncile facultății de Drept care ți-au prins bine ca web developer?

Da, cu siguranță. În primul rând să fiu organizată cu timpul și cu task-urile pe care le am de dus la bun sfârșit. Faptul că trebuie să te prezinți la tribunal la termenele de la dosarele tale în fața unui judecător și cu toate temele făcute, vrând-nevrând, devii organizat!

 

Cum arată pentru tine o zi de muncă la Thecon?

Ziua începe cu un proces de verificare și organizare: verific dacă am vreo ședință stabilită sau dacă am setat vreun reminder pe Google Calendar, citesc mail-urile primite, apoi trec la lista cu task-uri pentru ziua respectivă din Google Keep (un tool foarte folositor pentru notițe și liste). De obicei mă ocup de task-urile cele mai grele mai întâi și îmi place să le bifez pe măsura ce le îndeplinesc . Printre task-uri, mă delectez cu tutoriale despre Angular, cu o gură de aer proaspăt și cu glumele colegilor.

 

De curând, ai făcut mutarea de la departamentul WordPress la departamentul Angular. E posibil ca în conștiința colectivă, domeniul web development să apară ca o shaorma cu de toate, sub umbrela “Ah, lucrezi la calculatoare/ ești web developer”. Nu e chiar cea mai corecta descriere, iar tu cunoști complexitatea domeniului în toate detaliile. Poți explica, pe scurt, ce a însemnat de fapt pentru tine trecerea la un departament diferit?

Este chiar cum zici tu: Web Developmentul e ca o shaorma cu de toate, doar că fiecare trebuie să știe cu ce îi place. E un departament diferit, cu toate că tot un site sau o aplicație reiese la final. Totul la bază e programare. Framework-urile până la urma sunt niște librării scrise de una sau mai multe persoane, în viziunea lor și cu limbajele alese de ei. Angular m-a atras mai mult, pentru că este o tehnologie relativ nouă, mai complexă și cu o logică mai apropiată de programarea de bază.

 

Nu e niciun secret că biroul Thecon poate fi dublat ca Iubitorii de Pisici Anonimi. Și tu te numeri printre IT-iștii părinți de pisici. Care este secretul acestei relații speciale IT-ist-felină din prisma ta?

Important e ca lumea să înțeleagă că acum mii de ani, oamenii venerau pisicile ca pe zeități. Pisicile nu au uitat asta.

 

Cafea sau ceai?

Cafea clar, băută acasă dimineața, pentru că altfel nu pot începe ziua.

 

Agenda clasică sau Google Calendar?

Google Calendar unde am organizate și evenimentele personale și cele profesionale.


Vara sau Iarna?

Vara. Iarna doar în doze scurte atunci când ninge.

 

Picant sau sărat?

Picant, dar nu foarte. Mănânc atat de nesărat, încât părinții iubitului meu au o categorie specială pentru mine și anume “mâncare pentru Ioana” :))

 

Tu ești practic cap de afiș pentru cei care nu rămân să lucreze în domeniul în care au studiat. Ce sfat ai oferi studenților care sunt îngrijorați de stadiul pieței de muncă?

Pentru mine nu a contat foarte mult stadiul pieței, ci să fac ceea ce îmi place. Atunci când am gasit domeniul potrivit pentru mine, am luat acest lucru în serios și în fiecare zi încerc să excelez. Important e să fii sincer cu tine, să știi ce vrei și să fii serios când te apuci de ceva.

 

Îi mulțumim Ioanei pentru lecțiile predate. Într-o eră care glorifică procrastinarea, nu este ușor să fii un doer așa cum este ea. Pretexte și scuze să nu faci ceva găsești pe toate drumurile. Mai rari sunt cei ca Ioana, care atunci când au Google Calendar-ul plin de taskuri și îi rogi să îți răspundă la un interviu, spun cu zâmbetul pe buze sigur că da. Baftă multă în continuare, Ioana, și ți-am dori în încheiere să cucerești Angular-ul cât mai repede, dar suntem deja siguri că se va întâmpla asta.

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

10 iulie 2020

Ce trebuie șă știi înainte de a lucra cu o agenție de marketing

Toți cei care au trecut prin acest proces pot confirma că nu este chiar […]

Citește articolul

13 august 2015

10 Mini Tutoriale Photoshop pentru începători și profesioniști

Ne-am propus să realizăm un articol săptămânal ce ușurează munca fiecărui designer. Iată primele 10 […]

Citește articolul

25 martie 2022

Modulul Egg Hunter – Soluția ideală pentru Campania de Paște

În zilele de sărbătoare, majoritatea deciziilor de cumpărare sunt luate pe baza emoțiilor. Sărbătoarea […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.