Articol de blog

Wireframe-ul e fundația dezvoltării unui site

Autor:

Bogdan Pană

Data:

13 octombrie 2017

Sunt multe lucruri care trebuie luate in calcul pentru a avea sau a crea […]

wireframe-website

Sunt multe lucruri care trebuie luate in calcul pentru a avea sau a crea un site plăcut și, mai important decât toate, util. Cu siguranță ai văzut site-uri care arată foarte bine și care ți-au atras atenția, însă după aceea ai văzut și un site care pur și simplu te-a lăsat mască. Un site care era infinit mai atractiv decât celelalte.

Ce fac un astfel de site sa iasă așa mult în evidență sunt structura foarte bine definită și acele mici detalii care efectiv fac diferența. Utilizatorul trebuie să se simtă confortabil navigând prin site, totul trebuie să aibe sens, conținutul, imaginile, pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a ajunge la informația de care are nevoie. Toate aceste aspecte trebuie stabilite încă de la crearea wireframe-ului.

Un wireframe făcut cum trebuie face ca în final site-ul să fie user-friendly pentru că îți dă posibilitatea de a prezenta informația exact cum vrei către vizitatorii tăi online. Bineînțeles, este treaba ta modul în care prezinți informația, însă wireframe-ul ajută foarte mult la vizualizarea modului în care acest site-ul va performa după dezvoltare.

Cu siguranță ai văzut un plan de clădire. Wireframe-ul este exact planul unui site pe care un ‘arhitect online’ îl transformă, îl modelează după cum vrea. Gândește-te că pornind de la planul unei clădiri, putem extrapola la planul unui oraș. La fel de mult poți dezvolta și un wireframe încă din faza de proiectare a site-ului, adică în faza în care e în regulă să aduci modificări masive site-ului.

Butoane, meniuri, blocuri de text, imagini, orice îți trece prin cap pot fi conținute de un wireframe bun. Intervine însă o altă problema. Nu uita că te folosești de așa ceva pentru a-ți face site-ul ușor de parcurs de catre useri. De aceea nu trebuie încărcat prea mult pentru că devine obositor și astfel poți cădea în cealaltă extremă.

elemente wireframe

Trebuie găsită o cale de mijloc, bineînțeles care să se preteze pe publicul tău țintă. Pentru că până la urmă când faci un site știi cam ce oameni îl vor vizita și in funcție de acest lucru te ghidezi în cât de simplu sau cât de complex poate fi.

Daca ai ca public țintă persoane de vârsta a treia, vei ține cont de acest lucru și il vei simplifica, dacă în schimb va fi vizitat de tineri, obișnuiți cu mediul online, îl poți face mai interactiv, te poți juca mai mult cu conținutul. Oricum, ceea ce contează este să ai această posibilitate și e la latitudinea ta modul în care o vei exploata și o vei folosi pentru a-ți crește business-ul online, traficul, interacțiunea cu vizitatorii și așa mai departe.

Video explicativ

La baza unui site reușit stă un wireframe bine gândit. Wireframe-ul nu este un pas în plus în crearea unui site. Nu reprezintă o pierdere de timp și bani, ci e cel mai eficient mod de a aduce la un numitor comun ideile clientului și sugestiile echipei de dezvoltare. Toate cu scopul de a crea un site atrăgător și util din toate punctele de vedere, iar utilizatorii să aibe o experiență de navigare cât mai plăcută.

Vizitatorii tăi știu ce au de făcut pe site?

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

26 noiembrie 2014

Resurse pentru web design: Tutoriale

„Dacă nu știi, învață” În spatele fiecărui profesionist cu secrete de succes în afaceri, […]

Citește articolul

21 ianuarie 2019

5 Aplicatii Instagram pentru un profil ca de Influencer

Îmi amintesc de o întâmplare din liceu în care o colegă exclama răspicat: Dacă […]

Citește articolul

4 aprilie 2019

Growth Hacking Romania. Marketing dus la apogeul creativității

De curând, în urma unei hotărâri luate la nivel de companie, am decis să […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.