Articol de blog

Youtube – Noua sală de clasă

Autor:

Lucian

Data:

5 decembrie 2014

Youtube este mai mare și mai tare ca niciodată până acum, și spre marea […]

Youtube este mai mare și mai tare ca niciodată până acum, și spre marea noastră încântare continuă să crească în volum de la an la an, ca soacra în bucătărie, printre bunătățuri proaspete și rețete vechi. Este fără urmă de îndoială cel mai popular site din gașca lui, și pe locul 3 în topul universal al website-urilor care se perindă în orice moment on-line, întrecut la mustață doar de Facebook și Google (după cum arată alexa.com).

Printre tone colorate de deșeuri vizuale și secunde irosite în fiecare cadru în biblioteca virtuală Youtube, cu acces liber și rafturi aliniate la tastatură, găsești cu insistență și interest atât filmulețe hazlii cu pisici mofturoase și bebeluși râzând contagios, cât și o serie impresionantă de clipuri video de calitate, cu conținut informațional, demonstrativ și orientate către educație.

Susținători ad-hoc ai unui sistem educațional virtual și liber, mai multe persoane decât ai putea crede dezvoltă pe Youtube canale întregi și complexe cu singurul scop de a educa publicul de orice vârstă, nație, sex, etnie, religie sau preferințe electronice pe cele mai diverse teme. Umblă vorba printre vizionari că viitorul foarte apropiat înseamnă pentru toate televiziunile care vizează continuitatea în prezența și dezvoltarea pe piață, programe video on-line după modelul și tiparul impulsionat de Youtube, un trend setter de luat în seamă.

La anul, de Sfântul Valentin, în magica dată de 14 februarie, Youtube împlinește un deceniu de existență on-line și dragoste pentru accesul liber la conținut, generozitatea on-line și spiritul de comunitate fără bariere. În aceeași dată, dar cu 10 ani în urmă, trei foști angajați PayPal au activat domeniul “Youtube” și au început să creeze un site cu un concept nou și simplu, acela de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a urca și împărți videoclipuri fără constrângeri:

youtube onwers

Prima versiune arăta cam așa:

youtube vechi

Fără un design care să se remarce prin frumusețe deosebită sau impact, dar bazat pe o idee simplă și atractivă se năștea așadar în urmă cu 10 ani, în zorii unei primăveri mai vizuale ca oricând, un titan cu scâncet de bebeluș poznaș care a evoluat natural în ritmuri de samba și home made movies. Unii spun ca Youtube-ul este încă într-o adolescență febrilă și în plină dezvoltare, gurile rele spun că au început să-i scârțâie articulațiile și a intrat încet, dar previzibil pe drumul lin spre obștescul sfârșit.  Oricum ar fi și orice i-ar rezerva viitorul, Youtube ne lasă însă momentan cu gura căscată ori de câte ori își arborează statisticile:

 • Mai mult de 1 miliard (1.000.000.000) de utilizatori unici care vizitează Youtube în fiecare lună.
 • Peste 6 miliarde (tot cu 9 zerouri) de ore de video vizionate în fiecare lună pe Youtube, însemnând aproape o oră pentru fiecare persoană de pe frumoasa noastră planetă.
 • 100 de ore de video uploadate în fiecare minut.
 • Prezența Youtube în 61 de țări.
 • Peste 1 milion de creatori de conținut video din peste 30 de țări care câștigă bani buni din creațiile lor de pe Youtube.
 • Mii de canale care câștigă sume cu 6 zerouri exprimate în dolari în fiecare an.
 • 1 trilion (1.000.000.000.000) de vizualizări obținute în 2011.
 • 40% din trafic sosit de pe dispozitive mobile.
 • Peste 47 milioane de vizualizări pentru partenerul numărul al Youtube-ului, VEVO.
 • Bugetele de publicitate de aproximativ 5.6 miliarde investite de diverse companii pe Youtube.
 • 1.96 miliarde în buzunarul Youtube în 2013.

Și lista poate continua subliniind aceeași idee de bază: Youtube e mare. Este cea mai mare acumulare virtuală de conținut video, imposibil de parcurs și vizionat în întregime de o singură persoană. Și pentru că 99.99% e o pierdere inutilă de timp atunci când cauți informații de calitate, am pregătit pentru tine o listă de recomandări din acel 0.01% prins în câteva canale pe care se merită să îți investești câteva minute pe zi.

Vsauce

Sub deviza “Lumea noastră este fantastică”, Mickel, inițiatorul canalului, un om obișnuit, fascinat de lumea din jurul său, pune întrebări existențiale și încearcă să și răspundă la ele. Pas cu pas, Mickel a ajuns la Vsauce 2 și Vsauce 3, două canale cu specializări diferite și fani pe măsură. Vsauce 2 îți împărtășește ultimele noutăți în materie de tehnologie și evoluție în viitorul apropiat, într-un format interesant și bine închegat, iar Vsauce 3 te invită în minuata lume a gaming-ului, cu secrete, trucuri și lansări de ultimă oră.

Crashcourse

cashcourse

Te încurcă istoria, chimia sau psihologia și din motive variate au devenit un “must” în viața ta? Te salvează frații Green care îți explică totul în mișcări simple, cu animații simpatice care se vor lipi de memoria ta cât ai zice pește.

Jamie Oliver

Orice pasionat de web design și marketing știe că o alimentație corectă și gustoasă ascute geniul și stârnește imaginația. Sigur ai auzit de Jamie și rețetele lui rapide și delicioase. Un bucătar excelent cu rezultate deosebite. Dacă te-ai plictisit de tocanița bunicii sau amestecul standard de semipreparate din frigider, aruncă o privire la sfaturile lui și încearcă ceva nou și inedit.

MentalFlossVideo și Minutephysics

Două surse de filmulețe scurte de aproximativ un minut, despre lume și resorturile care o fac să se învârtă perfect și atât de frumos. Special pentru cei roși de curiozitate și conduși zilnic de nevoia de a înțelege și a ști mai multe.

Numberphile

Pasionat de matematică? Nici eu, dar după ce am văzut filmulețele realizate de câțiva profesori universitari din Anglia, am devenit pasionat de numere. E fascinant cum te prinde un subiect, chiar și cel mai plictisitor din lume, când este prezentat cu pasiune.

Pbsideachannel

Un filosof care pune întrebări caudate, despre Internet și Pop Culture.

Freddiew

Filmulețe scurte, cu efecte de Hollywood realizate de doi băieți supertalentați. O placere pentru ochiul privitorului și o sursă de exemple faine pentru cei interesați de elementele de execuție.

TEDEducation

Cu intenții bune și resurse pe măsură, Ted Education îți oferă acces la discuții cu speakeri de mare clasă pe teme diverse, de la istorie, fizică, anatomie și până la politică și cultură în general, promovând accesul gratuit la educație și dezvoltare personală.

WatchMojo

Vrei să vezi un film bun duminică seara, dar parcă le-ai văzut pe toate și cauți idei în disperare? Aici găsești liste cu top 10 din toate domeniile populare: filme, jocuri, cărți, personaje.

watchmojo

Bigthink

Îți oferă clasic discuții, dezbateri și lecții pe cele mai fierbinți teme de actualitate din diverse domenii, de la  cultură și politică, și până la fizică, biologie și medicină.

EpicMealTime

Doar de amuzament și o pauză strategică între două treburi serioase, dacă vrei să vezi cum arată un burger de 200.000 de calorii și cum se mănâncă corect, poți arunca o privire de amator în ale recordurilor și situațiilor inedite.

BONUS:

Pentru că ai avut răbdarea să citești până aici, îți oferim o listă cu linkuri către cele mai interesante colțuri ale internetului. Te așteaptă aici să le descoperi când te plictisești. Și dacă ai propria listă de valori Youtube și sugestii pentru iubitorii de calitate și amuzament, treci peste timiditate și dă câteva la share într-un comment, în secțiunea de mai jos.

Tags

Distribuie

Blogul Thecon

Articole recomandate

23 martie 2021

Prestashop vs Magento. Alege platforma potrivită pentru website-ul tău

Te-ai hotărât să-ți deschizi propriul magazin online, iar într-o lume a tehnologiei avansate, un […]

Citește articolul

15 decembrie 2017

Cum a fost la cursul de prim ajutor cu UVSAR

Ieri am primit în vizită 3 mândri voluntari de la URBAN VOLUNTEER SEARCH AND RESCUE. […]

Citește articolul

27 august 2015

The HACK anunță Appcamp

 Appcamp Mamaia, 3-6 septembrie – 72 de ore de coding pentru aplicațiile IoT Industria […]

Citește articolul

Vezi și alte articole din blogul Thecon.

Thecon Newsletter

Abonează-te pentru noutăți!

Intră în posesia celor mai proaspete știri și articole, direct în casuța poștală, prin abonarea la newsletter-ul nostru.